О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Здійснення творчих планів і міцного здоров’я!


#6 от 28.03.2017

25 березня Вадиму Борисовичу Самородову, завідувачу кафедри «Автомобіле-і тракторобудування» нашого університету, виповнилося 65 років. Випускник інженерно-фізичного факультету 1975 року, інженер-механік-дослідник за спеціальністю «Динаміка і міцність машин», він протягом 1975–2001 рр. працював на кафедрі «Колісні та гусеничні машини». Захистивши у 1982 р. кандидатську дисертацію, В. Б. Самородов став доцентом цієї кафедри, з 1983 р. по 1990 р. працював заступником декана, а з 1990 р. по 1995 р. – деканом по роботі з іноземними студентами НТУ «ХПІ». Після захисту докторської дисертації з 2001 р. В. Б. Самородов – завідувач кафедри «Автомобіле- і тракторобудування», професор, академік Академії наук вищої освіти України.

Професор В. Б. Самородов є автором 320 наукових праць, опублікованих в Україні і за кордоном, у тому числі 35 патентів України і авторських свідоцтв. Протягом довгого часу працює членом спеціалізованих вчених рад, є членом редакційних колегій ряду фахових науково-технічних журналів, включаючи закордонні. Вже 15 років – відповідальний редактор тематичного Вісника НТУ «ХПІ» «Автомобіле- і тракторобудування». Під його керівництвом захищено 6 кандидатських і 1 докторська дисертації.

Протягом 2005–2006 рр. професор В. Б. Самородов працював на посаді заступника генерального директора АТ «ХТЗ» з перспективних розробок та модернізації. Під його керівництвом і за участі проведено глибоку модернізацію тракторів ХТЗ–17221, ХТЗ–17021, ХТЗ–16331 та ХТЗ–3110. У 2005 р. професором В. Б. Самородовим розроблено методику і разом з АТ «ХТЗ» і НТУ «ХПІ» вперше в Україні проведено масштабні польові порівняльні випробування тракторів провідних виробників, науково і практично обґрунтовані нові критерії ефективності машино-тракторних агрегатів. У 2007 р. на основі цих випробувань він заснував методологію просторово-топологічного аналізу техніко-економічних показників з метою їх поліпшення та прогнозування для сільськогосподарських тракторів – новий науковий напрямок в автомобіле- і тракторобудуванні. Відомий фахівець у галузі структурного і параметричного синтезу трансмісій, професор В. Б. Самородов розробив методологію трансмісійного матричного аналізу.

Протягом 2013–2016 рр. професор В. Б. Самородов – заступник директора технічного АТ«ХТЗ», керівник проекту з розробки і впровадження першої в Україні безступеневої трансмісії колісних тракторів потужністю 170–240 к. с. Така трансмісія розроблена на кафедрі «Автомобіле- і тракторобудування» НТУ «ХПІ» вперше на пострадянському просторі, виготовлена фахівцями-професіоналами на АТ «ХТЗ» у тісній співпраці з науковцями кафедри, вона робить трактори виробництва АТ «ХТЗ» конкурентоспроможними на світовому ринку.

Майже все життя нашого ювіляра пов’язане з НТУ «ХПІ», де він успішно керує кафедрою, розвиває її потенціал, навчає нових фахівців. І вже 40 років робить великий практичний внесок у вітчизняну промисловість, впроваджуючи нові технології на Харківському тракторному заводі. Свій ювілей професор В. Б. Самородов зустрічає сповненим сил, нових планів.

Колектив кафедри вітає Вас, Вадиме Борисовичу, і бажає здійснення усіх творчих задумів і планів. Хай завжди Вас супроводжує успіх, а доля дарує довголіття, якомога більше світлих і щасливих днів!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет