О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Про свідоцтва про народження


[Т. Єгорова]
#3 от 28.02.2017

Одним із головних осередків суспільства є сім’я. Великим щастям для кожної родини є народження нової людини – дитини, яка стає новим членом суспільства та набуває прав і обов’язків, передбачених у традиціях, нормах права та моралі тієї країни, в якій вона народилась. Положеннями чинного українського законодавства передбачена процедура державної реєстрації народження нової людини з видачею відповідного Свідоцтва про народження. Новими в законодавстві є правила, за якими батьки на даний час можуть отримати свідоцтво безпосередньо в пологовому будинку. На виконання наказів Міністерства юстиції України від 26.08.2015 №1593/5, від 22.09.2015 №1803/5 з метою спрощення доступу громадян до адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану запроваджено пілотний проект у Херсонській, Івано-Франківській та Харківській областях.

До пілотного проекту в Харківській області залучено 22 відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області. Видача свідоцтва про народження проводиться на підставі наступних документів: заяви про державну реєстрацію народження; медичного свідоцтва про народження (форма № 103/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545), що видається закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи; паспортів або паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з них); паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу заявника, у разі, якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою; документа, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява матері та батька дитини). Про факт державної реєстрації народження видається Свідоцтво про народження. Під час державної реєстрації народження дитини в пологовому будинку в графі «Місце народження дитини» актового запису вказується фактичне місце народження. Якщо батьки не виявили бажання отримати свідоцтво про народження свого малюка в пологовому будинку, то, не пізніше одного місяця від дня народження дитини, необхідно зареєструвати народження в державному органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Т. Єгорова, начальник Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет