О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Мріємо, щоб усі танцювали!!!


[Бесідувала П. Ніколенко]
#24-25 от 23.12.2016

Ще навесні, 14 квітня, на сцені Палацу студентів НТУ «ХПІ» відбувся грандіозний звітний концерт ансамблю народного танцю «Україна». Колектив вкотре продемонстрував своїм численним шанувальникам справжнє мистецтво танцю. Неперевершеною майстерністю своїх учасників він виборов право носити почесне звання Народного аматорського колективу профспілок України. Керівник ансамблю Катерина Смирнова та балетмейстер-репетитор Інна Бабенко розповіли редакції газети «Політехнік» про сьогодення колективу…

«11 вересня наш ансамбль святкував свій день народження – 5 років із дня заснування, – розповідає Катерина Смирнова. – Деякий час ми називалися «Катюша», а потім змінили «ім’я» на більш патріотичне! Протягом цих років життя нашого колективу було дуже насиченим – репетиції, концерти, гастролі… Нещодавно Федерація професійних спілок України виділила ансамбль «Україна», як колектив професійного рівня та прийняла рішення нагородити посвідченням за досягнення в розвитку аматорської творчості, відродження й примноження надбань національної культури, художньої спадщини українського народу та високий рівень виконавської майстерності. Отримавши почесне звання, колектив вийшов на рівень високого професіоналізму, став одним із провідних колективів міста Харкова та області.

А розпочалося все у 2011 році, коли директор Палацу студентів НТУ «ХПІ» А. Ф. Марущенко запропонував мені створити колектив народного танцю. Я вже була справжнім спеціалістом, закінчила вищий коледж мистецтв (училище культури), а після нього ХНПУ ім. Г. С. Сковороди. Спочатку до нас прийшли танцювати 8 першокурсників. А потім вже вони привели своїх друзів, і зараз у нашому колективі 33 учасники. Всі вони взяли участь у звітному концерті.

У нас дуже насичений концертний графік. На щастя, нас хочуть бачити не тільки в Харкові і в області. Ми часто відвідуємо м. Куп’янськ, а 19–20 листопада виступали на V Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Танцюючі зірки», який відбувся у Кропивницькому, і стали лауреатами І ступеня у своїй номінації!

Наш ансамбль також є постійним учасником міського конкурсу студентської художньої самодіяльності «Студентська весна». У 2015 році ми посіли у ньому 2 місце! Пишаємося тим, що головні наші суперники – танцювальний колектив Національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди «Зоресвіт». З ним важко конкурувати – він складається з професіоналів – студентів кафедри хореографії! А на щорічному танцювальному фестивалі «Motor Fest» ми у 2013–2015 рр. одержували Гран-прі!»

Балетмейстер Інна Бабенко – випускниця нашого університету цього року. У 2011-му Інна стала студенткою ІТ факультету та заочно навчалася у ХНПУ ім. Г. С. Сковороди на відділенні «Хореографія». З колективом «Україна» вона, як провідна солістка ансамблю, з перших днів його заснування.

«Завдань перед балетмейстером-постановником стоїть багато, – каже Інна. – Адже потрібно не тільки придумати номер, а багато репетирувати, коментувати помилки кожного учасника, підказувати, особливо новачкам. Працюючи над номером, важливо роз’яснювати танцюристам його внутрішній зміст… Ми постійно працюємо над своїми 24 постановками. Зараз готуємо 4 нові хореографічні композиції. В нашому репертуарі не тільки українські народні танці, які популярні в різних регіонах нашої країни, а й різноманітні танці народів світу: Молдавії, Італії, Іспанії, Росії… А ще танці кубанські та бессарабських циган! І я сама, і весь колектив із великим задоволенням працюємо над стилізацією наших постановок, їх вдосконаленням. Так, наприклад, ми поставили китайський танець «Дихання природи». Тепер у ньому з’явилися більш сучасні рухи, але зберігся відтінок народності!»

«А ще Інна працює з колективом над новим номером-стилізацією, – доповнює Катерина Смирнова. – Це український танець під назвою «Покохала» на популярну музичну тему «Чарівна скрипка», в основі якої – пісня Ніни Матвієнко «Скрипаль». Взагалі наша Інна – прекрасний організатор, вона з легкістю вирішує всі складні питання… Із задоволенням працює з колективом, у якому зібралися студенти різного віку, курсів. В основному це політехніки, але є серед них і представники інших вузів Харкова. Щороку ансамбль «Україна» приймає нових учасників, всіх, хто мріє танцювати! Дорогі політехніки! Ми чекаємо на вас у понеділок, вівторок, четвер та п’ятницю з 18.30 до 21.00!!!

Ще обов’язково треба відзначити, що у нашому звітному концерті 14 квітня взяли участь ветерани колективу, ті, хто танцювали в «Україні» у 1980–1990 роках! Це зірки Палацу студентів, політехніки Аріадна Гребенник, Галина Доманська, Олена та Наталя Чуприни, Олександра Перегон, Тетяна Муха-Топорова, Юрій Топоров, Сергій Голдобін, Віктор Олексіїв, Євгеній Бубліков, Костянтин Кулік, Ігор Свірідов. Всі вони відкривали концерт номером «Привітання». На нашому святі був також почесний гість – Малеста Максимівна Пономаренко – керівник дитячої хореографічної студії «Віночок», яка існувала багато років тому. Її вихованці підростали, набували майстерності та переходили до ансамблю «Україна». Отже зараз у наших планах відновити хореографічну студію з такою ж назвою. Мріємо, що там будуть танцювати діти співробітників НТУ «ХПІ» та Палацу студентів!»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет