О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Здоров’я нації і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти в Україні»


[Доцент А. Горлов]
#22-23 от 30.11.2016

На знімку: з привітанням до учасників конференції звернувся завідувач кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ», доцент О. В. Юшко

28–29 вересня на кафедрі фізичного виховання НТУ «ХПІ» відбулася IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Здоров’я нації і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти в Україні», присвячена іграм ХХХІ Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Вона була проведена відповідно до плану науково-методичних конференцій та науково-практичних семінарів з проблем вищої освіти і науки в системі МОН України на 2016 рік. Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, кафедра фізичного виховання Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківське державне вище училище фізичної культури №1 і Харківське обласне вище училище фізичної культури і спорту.

З 2010 року на кафедрі фізичного виховання нашого університету почали проводитися науково-практичні конференції із залученням провідних фахівців, магістрів, аспірантів, науково-технічних працівників з фізичного виховання та спорту, інженерів, педагогів, психологів, біологів, медиків. Тут висвітлюються дуже важливі напрямки вдосконалення фізкультурної освіти у вищих навчальних закладах України й шляхи формування здорового способу життя сучасної студентської молоді.

У роботі цієї конференції взяли участь 96 фахівців з 18 вищих навчальних закладів України, серед них – 4 доктори біологічних, медичних та технічних наук та 16 кандидатів наук. Було заслухано 7 доповідей на пленарному і 27 на секційних засіданнях. У практичній частині конференції демонструвались інструментальні інноваційні методики, які можуть бути використані у фізичній культурі, спорті та рекреації, а також технічні розробки з іонізації різних середовищ.

На цей науковий форум з’їхалися представники вузів України: Волинського національного університету ім. Лесі Українки, Луцького національного політехнічного університету (м. Луцьк), Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка, Сумського державного університету, Дніпровського державного інституту фізичної культури і спорту, Київського національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, Львівського державного університету фізичної культури і спорту, Української медичної стоматологічної академії (м. Полтава), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого (м. Харків), Українського державного університету залізничного транспорту (м. Харків), Харківського державного вищого училища фізичної культури №1, Харківського обласного вищого училища фізичної культури і спорту, Харківського національного університету будівництва та архітектури, Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова, Харківської державної академії фізичної культури, Харківського національного медичного університету, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди.

Урочисте відкриття і робота ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції розпочалися 28 вересня у конференц-залі спорткомплексу НТУ «ХПІ» о 12.00. Члени президії: А. В. Кіпенський – декан факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ», професор, доктор технічних наук; О. В. Юшко – завідувач кафедри фізичного виховання, доцент, кандидат педагогічних наук; Л. В. Подрігало – завідувач кафедри гігієни і фізичної реабілітації Харківської державної академії фізичної культури, професор, доктор медичних наук; А. М. Попов – директор Харківського обласного вищого училища фізичної культури і спорту, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України; О. О. Ігнаткін – заступник директора Харківського державного вищого училища фізичної культури №1, Відмінник народної освіти України; А. С. Горлов – керівник конференції, доцент кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ», кандидат педагогічних наук, який відкрив роботу конференції.

На пленарному засіданні прозвучала доповідь професора А. В. Кіпенського, присвячена немедикаментозним методам лікування, реабілітації та профілактики різних форм захворювань у спортсменів, був розглянутий один із методів – озонотерапія, аналіз методик великої аутогемотерапії та шляхи підвищення їх якості. Про удосконалення підготовки спеціалістів у галузі фізичної культури і спорту, як відображення особливостей здоров’я населення України, розповів професор Л. В. Подрігало. Теоретико-методологічним основам побудови моніторингу фізичного стану різних груп населення був присвячений доклад завідувача кафедри легкої атлетики ХДАФК, доктора біологічних наук, професора В. А. Друзя. Про фізичне виховання, як один із факторів жіночого здоров’я, розповіла кандидат медичних наук кафедри фізичної реабілітації і спортивної медицини з курсом фізичного виховання і здоров’я ХНМУ О. В. Луценко, а про особливості методики прискореного навчання техніки спортивного плавання студенток вищих навчальних закладів – завідувач кафедри фізичного виховання ХНЮУ ім. Ярослава Мудрого, кандидат педагогічних наук, доцент Н. М. Баламутова.

Робота практичної частини конференції відбулася у приміщенні легкоатлетичного манежу спорткомплексу. З доповідями про технічне забезпечення та методичну допомогу кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ» збірній команді України з легкої атлетики виступили доцент А. С. Горлов і інженер першої категорії кафедри В. І. Галиця.

Обговоривши підсумки «круглого столу», пленарного та секційних засідань конференції, її учасники визначили важливість та пріоритетність питань щодо здоров’я нації в Україні і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти на сучасному етапі розвитку незалежної держави. Питання, які розглядалися на конференції, є першочерговими, рішення конференції необхідно довести до відома усіх, а також керівництва Департаменту з молодіжної політики, фізичної культури та спорту при Харківській обласній державній адміністрації. Конференція визначила, що з того часу, як Україна стала незалежною державою, були затверджені та втілені декілька державних програм розвитку фізичного виховання, спорту та рекреації. Минуло понад 10 років (2003–2016 рр.), як у відповідності з вимогами Національної Доктрини діяли механізми реалізації найважливіших її орієнтирів на розвиток фізичної культури і спорту в Україні. Однак численні проблеми фізичної культури і спорту в країні залишаються поки ще недостатньо вирішеними. Минає час, і сьогодні є усі підстави говорити про те, що ані здоров’я нації, ані фізичне виховання і спорт, ані фізкультурно-спортивна освіта студентської молоді поки ще не вийшли на рівень європейських та світових стандартів. Конференція вважає, що треба зосередити увагу на підвищенні якості підготовки фахівців фізичної культури і спорту, варто згадати минуле, коли вища школа випускала фахівців з фізичного виховання та біології; терміново розробляти новітні технології проведення навчальних та тренувальних занять у фізичній культурі, спорті та рекреації. Треба відповідально об’єднувати роботу фахівців фізичної культури, спорту і рекреації та медичних закладів. Створювати значно більшу кількість фізкультурних майданчиків і спортивних споруд більш високої якості, не за старими, а за сучасними проектами. Реформувати систему підготовки резерву в дитячо-юнацькому спорті. Спортивні звання необхідно поставити в обов’язковий критерій успішності фізкультурно-спортивної освіти навчальних закладів різного рівня і ступеню акредитації.

До проведення на кафедрі ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції викладачами був надрукований збірник матеріалів (тез доповідей наукової конференції) та навчально-методичний і навчальні посібники «Діагностика і педагогічний контроль технічної і фізичної підготовленості легкоатлетів в спринті, стрибках у довжину і метанні спису», «Немедикаментозні методи лікування та реабілітації у спортивній медицині», «Практикум з морфології людини» та «Рухливі ігри (теоретичний та практичний курс)».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет