О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Психолого-педагогічні аспекти розвитку лідерського потенціалу сучасної молоді: теорія і практика»


[З. Мельник]
#20-21 от 17.11.2016

У жовтні в нашому університеті відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених із такою назвою. Завдяки сучасним інформаційним технологіям цей науковий форум пройшов у дистанційному режимі. Проте секція, присвячена формуванню та розвитку лідерського потенціалу особистості в сфері фізичної культури і спорту, працювала в традиційному форматі, а саме – в Центрі лідерства НТУ «ХПІ».

Її роботу відкрив завідувач кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. акад. І. А. Зязюна, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, професор, доктор педагогічних наук О. Г. Романовський. Він розповів про складові, необхідні для формування справжнього лідера: комунікативні компетентності, емоційний інтелект, креативність, здатність до адаптивного управління, розвиток пам’яті, мислення та інтелекту, конфліктологічну і риторичну культури. У своєму виступі він підкреслив, що лідерство не можна розглядати, як статичний стан, до нього слід ставитися як до динамічного процесу, не забуваючи про постійний саморозвиток.

Олександр Георгійович також розповів про проект, у рамках якого організований і працює Центр лідерства – «ELITE» – «Освіта для лідерства, інтелігентності та розвитку таланту». Саме для його реалізації кафедра педагогіки і психології управління соціальними системами отримала грант за програмою Tempus.

Не менш цікавими були й інші доповіді. Наприклад, тренер Національної збірної України з бадмінтону Г. А. Махновський та тренер юніорської команди України з бадмінтону М. Б. Стерин – Заслужені тренери України, розповіли присутнім про особливості лідерства в індивідуальних видах спорту, їх роль у становленні успішного спортсмена, а Заслужений тренер України, головний тренер баскетбольного клубу «Політехнік» В. Д. Кулібаба розкрив тему лідерства в баскетболі, позначивши його спрямованість і шляхи формування.

Підводячи підсумки роботи секції, кандидат педагогічних наук А. О. Тіняков відзначив важливість взаємодії психологів і спортивного співтовариства, які спільними зусиллями можуть допомогти формуванню справжніх спортсменів-лідерів, здатних підкорювати нові спортивні горизонти і завойовувати престижні нагороди.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет