Будь на зв’язку з «ХПІ ONLINE»!

[Бесідувала Олександра Прошак, студентка ХНУ ім. В. Н. Каразіна]
#20-21 от 17.11.2016

Олена Ярошенко, координатор проекту «ХПІ ONLINE»: «Ми намагаємося ставити великі цілі і досягати їх поетапно!»

В соціальній мережі «ВКонтакті»: https://vk.com/khpionline, а також на каналі «YOUTUBE»: https://www.youtube.com/channel/UCJgyRplGs-9O6EFiqheMJIQ можна ознайомитися з випусками новин, які зацікавлять не тільки студентів, а й викладачів та співробітників Харківського політехнічного та інших вишів нашого міста. Кореспондент газети «Політехнік» зустрілася з Оленою Ярошенко, яка розповіла про заснування першої в Україні медійної школи для студентів, її розвиток і зростання.

«ХПІ ONLINE» – це проект, – каже Олена, – метою якого є висвітлення актуальних проблем, новин, яскравих моментів та важливих подій в житті студентів. Він був заснований 1 листопада 2012 року активістами Студентського Альянсу НТУ «ХПІ» – Іллею Довгалем та Олександром Рачковим. За графічну частину відповідали Костянтин Кальницький та Дмитро Богачов, які прекрасно впоралися із завданням. На сьогодні «ХПІ ONLINE» – це самостійний студентський медійний проект. Проте ми тісно співпрацюємо зі «СтудАльянсом», прес-службою університету, дружимо і спілкуємося, проводимо разом такі проекти, як, наприклад, «Школа ХПІ ONLINE».

«ХПІ ONLINE» – студентське телебачення, всі члени нашої команди – студенти. Треба відзначити, що цей молодіжний проект не комерційний, ми не отримуємо зарплатню. Для всіх нас це можливість рости, розвиватися, реалізовувати себе, отримати портфоліо, життєвий і практичний досвід. В нашій команді дехто працює паралельно з навчанням в університеті, хтось тільки вчиться…

Тепер щодо нашого проекту «Школа ХПІ ONLINE». Це перша в Україні медійна школа для студентів, як зазначено на сайті Міністерства освіти і науки України. Це освітній проект «СтудАльянсу» НТУ «ХПІ», який було створено також не тільки для студентів Політеху, а й для молоді всіх харківських вишів. Але переважна більшість наших учнів – політехніки.

Ми проводимо підготовку за кількома напрямками: оператори і монтажери; журналісти; ведучі. Кожен студент, який вдало виконав тестове завдання та проявив максимум креативності, протягом двох тижнів відвідує тренінги та лекції найвідоміших харківських та навіть київських професіоналів медіа-індустрії. У рамках програми Школи передбачені практичні завдання. Студенти вчаться використовувати всі набуті знання на практиці, працювати в репортерській групі. Фінальним завданням команди є розробка та планування власної рубрики, яка потім може стати реальною рубрикою в «ХПІ ONLINE».

Олена Ярошенко відкрила нам деякі професійні таємниці команди, розповіла, як зароджуються ідеї майбутніх сюжетів, як вони плануються та створюються…

– По суті, сюжети – це акт мистецтва в чистому вигляді. У нас є своя діаграма Ганта (популярний тип стовпчастих діаграм, який використовується для ілюстрації плану, графіку робіт з будь-якого проекту. Це один з методів планування проектів. Прим. авт.) Починаючи роботу над сюжетом, команда знає, що на понеділок треба скласти сценарій. Адже в понеділок ми будемо обговорювати його на планерці. У вівторок та середу – зйомка; в четвер – перегляд відзнятого матеріалу, його обробка. Потрібно додати необхідні вставки, зробити музичний супровід. У п’ятницю і суботу випуск монтується, щоб уже в неділю ввечері він вийшов в ефір.

– Авжеж, працювати над сюжетом нелегко… А звідки берете ідеї майбутніх випусків?

– З життя! Найчастіше це залежить від того, який період в університеті, що в ньому в цей час відбувається, яка зараз пора року… Якщо актуальна тема сесії, то ми піднімаємо саме її – випуски в нас в основному тематичні.

– Було б дивно, якщо влітку вийшов би випуск про Новий рік (сміємося)! А чи легко всі члени команди приходять до спільної думки з приводу чергового сюжету?

– Наша команда працює злагоджено. Коли виникають будь-які спірні моменти, то вони вирішуються за допомогою менеджера або керівника проекту. Кожен член команди виконує свою конкретну роботу, а керівник повинен згладжувати якісь моменти, вирішувати певні питання, тобто створювати атмосферу. Якби у нас були серйозні розбіжності, ми б не зняли жодного відео.

– Так, спільну мову з людьми, з якими ти працюєш пліч-о-пліч знаходити дуже важливо… Приємно, що ви маєте такі здібності. Розкажіть, будь ласка, про ваш десятий ювілейний випуск «Спокойной ночи, ХПИ». Що в ньому особливого?

– Створюючи цей випуск, ми підводили деякі підсумки… Ми хотіли показати, як працює наша команда, донести до глядача, що випускати сюжет щотижня – велика праця. Адже кожному випуску передує велика напружена робота команди, витрачається багато сил і енергії… У нашому ювілейному випуску ми поділилися з глядачами нашими внутрішніми процесами і показали усім, що немає нічого неможливого! Навіть з одним фотоапаратом і мікрофоном можна зробити по-справжньому гарний і якісний продукт.

– Олено, ваша команда зробила неможливе, я аплодую вам!!! Думаю, що у кожного проекту бувають нелегкі часи, але головне триматися разом!

– Дякуємо, дуже приємно це чути!

– Які плани на майбутнє! До чого прагнете?

– Ми мріємо стати кращим студентським телебаченням України. У минулому році активісти «СтудАльянсу» спільно з командою «ХПІ ONLINE» розробили стратегію PR-кампанії та розвитку студентського телебачення «ХПІ ONLINE» від локального, в університеті, до масштабного, унікального – у місті. Цей проект переміг у номінації «PR-кампанії» Міжнародного конкурсу «The Golden Compass». І ми не маємо зупинятися на досягнутому, наша ціль – отримати грант і зарекомендувати себе не тільки в Харкові, а й в Україні!

– Щиро вітаю вас з нагородою! Сподіваюсь, що попереду ще не одна перемога! А чи плануєте розпочати якийсь новий проект у Харкові?

– У нашому рідному місті ми хочемо організувати медіа-холдинг в харківських вузах. Ми готові допомогти тим, хто хоче створити студентське телебачення: зібрати команду, поділитися своїми ідеями та проектами, нашим корпоративним брендовим стилем, створити медіа групу в Харкові. Ми ставимо перед собою великі цілі та плануємо досягати їх поетапно.

– Впевнена, що команда «ХПІ ONLINE» неодмінно досягне успіху! До моїх побажань приєднується редакція газети «Політехнік»!

– Дякуємо! Залишайтесь на зв’язку з нами!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет