О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вітаємо нового лауреата Державної премії України!


#19 от 26.10.2016

Доктору технічних наук, завідувачу кафедри автоматизованих електромеханічних систем НТУ «ХПІ», професору Володимиру Борисовичу Клепікову присуджено звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки 2015 року. Цю нагороду вчений отримав як один із авторів роботи «Енергоефективні електромеханічні системи широкого технологічного призначення».

Вітаємо Володимира Борисовича з високим визнанням і бажаємо йому міцного здоров’я, наснаги, натхнення та нових вагомих досягнень для зміцнення науково-технічного потенціалу України!

Довідка:

Випускник ХПІ, В. Б. Клепіков пройшов шлях наукового зростання від інженера до доктора технічних наук, академіка Академії інженерних наук України, завідувача кафедри АЕМС, якою керує вже 40 років.

Розробив основи теорії нового класу електромеханічних систем для електроприводів з нелінійним фрикційним навантаженням, принципи усунення автоколивальних режимів і реалізував їх у впроваджених електроприводах. Він ініціював проведення наукових робіт з використання нейронних мереж і генетичних алгоритмів для керування електромеханічними системами, створив квазінейрорегулятор з аналітичним визначенням вагових коефіцієнтів.

У 2007 році був керівником наукової роботи за планами НАН України з визначення ролі електропривода у збереженні енергетичних ресурсів в Україні та підготував для Мінпромполітики пропозиції з впровадження енергозберігаючих електроприводів.

Він був ініціатором і організатором створення встановленого в електрокорпусі університету пам’ятника засновнику української електротехнічної школи професору П. П. Копняєву.

Під керівництвом професора Володимира Клепікова вчені кафедри АЕМС НТУ «ХПІ» розробили перший в Україні електромобіль з суперконденсаторною батареєю.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет