О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Міцного здоров’я та довгих років творчого життя!


#13 от 20.06.2016

30 червня 2016 року виповнюється 75 років завідувачу кафедри політичної історії, професору В. І. Ніколаєнку. Він народився на Дніпропетровщині у робітничій родині в буремному 1941 році і пройшов виховання тяжкими повоєнними роками, служив у лавах Військово-Морських сил.

Велика частина життя Віталія Івановича – майже півстоліття – пов’язана з НТУ «ХПІ». До цього було навчання на історичному факультеті Харківського державного університету імені О. М. Горького (нині – В. Н. Каразіна), захист кандидатської дисертації. Вже 36 років поспіль В. І. Ніколаєнко керує кафедрою політичної історії. Добре розуміючи виключну цінність і значимість історичної науки для осмислення минулого, прогнозування майбутнього та визначення шляхів подальшого розвитку нашої країни, вчений багато сил, енергії, знань та досвіду віддає справі підготовки істориків нової генерації.

Невтомна та плідна праця Віталія Івановича Ніколаєнка відома історикам навчальних закладів як Харкова, так і багатьох інших міст України. Але, перш за все, Віталій Іванович є патріотом Харківського політехнічного. Саме під його керівництвом та за його редакцією видані друком, а деякі неодноразово перевидавались, численні фундаментальні наукові та науково-популярні дослідження з історії НТУ «ХПІ». На сьогодні цей комплекс видань вже склав цілу тематичну міні-бібліотеку.

Широким та багатогранним є коло наукових інтересів професора В. І. Ніколаєнка. З під його пера вийшло понад 100 наукових та науково-методичних робіт. Серед них монографії, курси лекцій, навчальні і методичні посібники, програми навчальних дисциплін «Політична історія», «Історія України», «Історія науки і техніки». За активного сприяння професора В. І. Ніколаєнка за час його керівництва кафедрою на її базі було підготовлено понад 30 кандидатів і 4 доктори історичних наук.

Обіймаючи посаду заступника голови Ради кафедр соціально-гуманітарних дисциплін, Віталій Іванович проявив себе як талановитий і авторитетний організатор координації діяльності суспільствознавчих кафедр. Фундаментальний науковий підхід, ерудиція, ґрунтовність у вирішенні будь-яких проблем створили йому серед політехніків заслужений авторитет.

В. І. Ніколаєнко удостоєний різноманітних нагород і почесних звань, серед яких медаль «Ветеран праці», знак «Відмінник освіти України».

Віталій Іванович – енергійна, емоційна та щира людина, яка користується повагою і авторитетом колективу кафедри політичної історії.

Від щирого серця викладачі та співробітники кафедри поздоровляють Віталія Івановича з ювілеєм, зичать йому міцного здоров’я, довголіття, щастя та благополуччя!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет