О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Системне програмування – 2016» в НТУ «ХПІ»


[С. Семенов, Є. Лобода]
#11-12 от 31.05.2016

На знімку: учасники Всеукраїнської студентської олімпіади «Системне програмування» 2016 року

Всеукраїнські олімпіади з «Системного програмування» проводяться в Україні з 1999 року. Щороку Міністр освіти своїм наказом призначав місцем проведення другого етапу цих олімпіад НТУ «ХПІ». Кафедра «Обчислювальна техніка та програмування» готувала та проводила змагання студентів (розробляла конкурсні завдання, порядок проведення змагань). За всі попередні 17 років в олімпіадах з системного програмування змагалися 1236 студентів зі 109 вузів всіх областей України та іноземних держав із різних континентів.

В 2016 році на 18 олімпіаду приїхали 30 студентів з 9 вузів України – переможці першого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади в своїх вузах. Зазначимо, що незалежно від труднощів в системі вищої освіти України, кількість учасників змагань в цьому році зросла, а представництво вузів підвищилося в 1,5 рази! Змагання проводилися у два тури: I – теоретичний (без використання комп’ютерів) – протягом 2,5 годин студенти повинні були дати відповіді на 25 теоретичних конкурсних запитань; ІІ – практичний (робота на комп’ютерах) – протягом 4,5 годин студенти мали розробити та налагодити 5 програм. Дуже важливо те, що запитання та задачі вкотре були підвищеної тяжкості, але студентів з нулями балів за обидва тури не було!

Традиційно, не було жодного звертання й до апеляційної комісії з боку учасників олімпіади й супровідних викладачів. Цьому сприяє відкритість роботи журі і усього процесу проведення змагань: кожен учасник знав свої бали за I тур раніше членів журі (!), одразу після закінчення I туру (до початку перевірок відповідей членами журі), тому що член оргкомітету писав номери правильних відповідей на запитання I туру на дошці одразу після здавання учасниками аркушів відповідей. Крім цього, автори запитань одразу поясняли в цій же аудиторії як необхідно було вирішувати кожне конкурсне запитання I туру. Аналогічно й у II турі – після його закінчення кожен автор розповідав і записував коректний варіант програм задач. Після завершення кожного туру змагань підводилися підсумки, переможці одержували грамоти та подарунки спонсорів.

У цьому році при підведенні загальних висновків змагань олімпіади місця переможців вибороли студенти кафедри «Обчислювальна техніка та програмування» факультету «Комп’ютерні інформаційні технології» НТУ «ХПІ»: Ярослав Горбенко (КІТ-22а), Віктор Челак (КІТ-23а), Михайло Аджоєв (КІТ-24а). Організатори олімпіади вдячні спонсору – фірмі «Nix Solution», яка надала призи переможцям.

Ми щиро поздоровляємо всіх учасників олімпіади і бажаємо їм подальшого творчого зростання!

С. Семенов, заступник голови Оргкомітету, завідувач кафедри ОТП, д. т. н., с. н. с;
Є. Лобода, відповідальний секретар Оргкомітету, професор кафедри ОТП, к. т. н.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет