О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

ІІ Школа-семінар «Практичні питання роботи лабораторій харчових підприємств»


[Розмовляв І. Гаєвий]
#7 от 31.03.2016

ІІ Школа-семінар «Практичні питання роботи лабораторій харчових підприємств»

працювала 23–24 березня в нашому університеті. Її організаторами виступили НТУ «ХПІ» та інформаційне агентство «Експерт Агро», генеральним партнером – постачальник аналітичного і лабораторного обладнання на український ринок ТОВ «Хімлаборреактив» за офіційної підтримки Міністерства аграрної політики і харчування України, Національної академії аграрних наук, асоціації «Укроліяпром».

Концепцією семінару є налагодження ефективної взаємодії науки й освіти з виробництвом для створення науково-виробничого кластера в харчовій галузі України. Тому місцем проведення ІІ Школи-семінару була обрана кафедра технології жирів і продуктів бродіння НТУ «ХПІ», яка є одним із провідних центрів науки України з 85-річним досвідом у галузі підготовки спеціалістів для масложирової промисловості.

Учасників Школи-семінару привітав проректор НТУ «ХПІ» А. П. Марченко, відзначивши велику вагу заходу для інтеграції університету з промисловістю.

«Продовжуючи традицію проведення подібних навчальних семінарів на базі науково-освітніх закладів України, оргкомітет ставить за мету сприяти посиленню взаємодії науки й освіти з промисловістю й бізнесом, а в перспективі – формування науково-виробничих кластерів, – говорить головний редактор інформаційного агентства «Експерт Агро» Валерія Листопад. – Адже початок третього тисячоліття характеризується переходом суспільства на новий етап розвитку в зв’язку з глобалізацією економіки, що вимагає нового підходу до функціонування всіх ланок – від створення сировини до реалізації кінцевого продукту».

Семінар проводився у вигляді лекцій і практичних занять, тематика яких була сформована за побажаннями фахівців харчових підприємств. Близько 100 учасників школи-семінару представляли майже 40 компаній і організацій. Понад половину аудиторії складали працівники підприємств, пов’язаних із виробництвом, збереженням та транспортуванням продуктів харчування й сировини.

«Проведення школи-семінару – один із кроків на шляху до створення кластера: поєднання освіти, науки і виробництва, – підкреслив завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння професор Ф. Ф. Гладкий. – Тут студенти і викладачі можуть познайомитися з найсучаснішими методиками і обладнанням. Ми прагнемо підготувати фахівців, які знають сучасні технології і відповідають вимогам сучасного виробництва.

Вже багато років ми працевлаштовуємо наших випускників майже на 100 відсотків. Наприклад, Кіровоградська компанія «Креатив» повністю укомплектована нашими випускниками, починаючи з адміністрації і закінчуючи рядовими співробітниками підприємства. Із задоволенням бере політехніків і керівництво Запорізького масложиркомбінату, зокрема, в інженерний відділ розвитку. Є наша колишня студентка і в Чернігівському відділенні «САН ИнБев Украина» – Оксана Федорченко працює там головним пивоваром. Затребувані наші випускники і за кордоном. Олексій Шевченко очолює відділ у данській компанії «Alfa Laval Group», яка розробляє та виробляє обладнання і технології для підвищення ефективності виробничих процесів. До речі, ми домовились з Олексієм, що восени він приїде до нас і розповість студентам про свою фірму, про виробництво обладнання та розробку нових технологій для добування і переробки жирів.

Наші студенти мають можливість знайомитися з найсучаснішим спеціальним обладнанням, яке нам надають підприємства-партнери. Наприклад, ми домовилися з представниками галузевої групи «Аграрний комплекс» ТОВ «Химлаборреактив», що вони восени цього року привезуть до нас своє найсучасніше обладнання та проведуть зі студентами ознайомчі заняття. Допомагає нам також і асоціація «Укроліяпром», до якої входять найбільші олійно-жирові підприємства України. Відзначу, що ми також є членами цієї асоціації.

На II школі-семінарі «Практичні питання роботи лабораторій харчових підприємств» з доповіддю виступив професор нашої кафедри Ігор Миколайович Демідов. Він розповів про результати та методику досліджень якості жирів, які він провів за допомогою приладу «OXITEST».

Зараз ми активно працюємо над встановленням зв’язків із закордонними вузами, які дадуть можливість повніше реалізувати мобільність наших студентів і викладачів у європейському освітньому й науковому просторі. У Познанському політехнічному університеті в аспірантурі навчається наша випускниця, колишня іменна стипендіатка компанії «Каргіл» Марія Тарадайченко. Як то кажуть, через неї ми і вийшли на цей європейський вуз, з яким ведемо переговори про прийняття до цього університету на продовження навчання кількох наших студентів.

Рівень наукових досліджень та підготовки фахівців на нашій кафедрі дозволяє підтримувати справжні робочі стосунки і з підприємствами, і з закордонними партнерами».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет