Щастя Вам і сонячної енергії!

[Співробітники кафедри ФМЕГ]
#8 от 04.04.2005

26 лютого виповнилося 75 років одному з старійшин викладацького корпусу нашого університету Борису Тимофійовичу Бойку. Символічним є те, що цей ювілей збігається з іншою важливою датою в його житті - 50-річчям роботи в нашому університеті. Без зайвих слів це свідчить про те, що все свідоме життя Бориса Тимофійовича нерозривно пов’язане з нашим університетом. За півсторіччя всю свою енергію, науковий потенціал та організаторські здібності Борис Тимофійович віддавав розбудові нашого університету.

Б.Т. Бойко був одним з iніцiаторiв створення фiзико-технiчного факультету та його першим деканом. Як декан факультету (1971-1973 р. р.) та (1979-1995 р. р.) професор Б.Т. Бойко багато уваги приділяв підвищенню якості учбового процесу та розвиткові на факультеті наукових досліджень з широким залученням до них студентів.

Борис Тимофійович був одним із перших аспірантів (1955-1958 р. р.) на кафедрі "Фізика металів" ХПІ у засновника школи фізики тонких плівок Льва Самійловича Палатника. Він продовжив справу великого вчителя, створивши свою наукову школу - фізики тонкоплівкових фотоелектричних перетворювачів сонячної енергії. За 50 років він пройшов науковий шлях від аспіранта до доктора фізико-математичних наук, професора, Заслуженого діяча науки та техніки України, засновника та завідувача кафедри "Фізичне матеріалознавство для електроніки та геліоенергетики" (ФМЕГ).

У 1958 році Б.Т. Бойко захистив кандидатську дисертацію, працював асистентом, старшим викладачем, доцентом кафедри "Фізика металів".

Доцент Б.Т. Бойко протягом академічного року (1963-1964 р. р.) брав участь у першій в історії СРСР групі обміну з 24 молодих науковців згідно з домовленістю між урядами США та СРСР. Ця подія відбулась одразу після Карибської кризи, коли СЩА та СРСР ледве не були на грані війни через розміщення радянських ракет на Кубі. Згідно з цією домовленістю Борис Тимофійович працював як стажист-дослідник в Department of Physics, University of Virginia, Charlottesville, VА, USA. Маючи персональний грант Department of Physics він особисто познайомився з американськими спеціалістами в галузі фізики тонких плівок головних університетів США, які відвідав під час стажування.

У 1971 році доцент Б.Т. Бойко захистив докторську дисертацію, став професором кафедри "Фізика металів".

Протягом 6 років (1973-1979 р. р.) професор Б.Т. Бойко по квоті України працював у Секторі „Наука” Секретаріату ЮНЕСКО (Париж, Франція), де, як спеціаліст в галузі фізики тонких, плівок став на чолі створеної в 1973 році Першої міжнародної наукової програми ЮНЕСКО з використання сонячної енергії. Праця в ЮНЕСКО, інтенсивне спілкування з провідними науковцями в країнах Південної та Північної Америк, Європи, Азії та Африки переконали професора Б.Т. Бойка в тому, що майбутнє в розвитку геліоенергетики належить тонкоплівковим фотоелектричним перетворювачам сонячної енергії. Багато зусиль Борис Тимофійович доклав у далеких 70 роках, доводячи важливість розвитку цього наукового напрямку. В той час, коли природні запаси палива здавалися невичерпними, важко було зрозуміти, що через кілька десятків років значна частина потреб в енергії у промислово розвинутих країнах буде задовольняться за рахунок використання сонячної енергії - сонячних теплових колекторів та фотоелектричних перетворювачів сонячної енергії. Життя повною мірою підтвердило таке передбачення.

Після свого повернення у 1979 році з ЮНЕСКО професор Б.Т. Бойко розпочав інтенсивну наукову та органiзацiйну дiяльнiсть з розвитку нового наукового та навчального напрямку у галузі матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики. Уряд України для розвитку цього напрямку виділив цільовим призначенням нашому університету будинок у центрі міста по вул. Гамарника, 2. Вже у 1983 році, згідно з наказом МIНВУЗу СРСР у Харківському полiтехнiчному інституті вперше в практиці вищої школи СРСР була розпочата підготовка iнженерiв-фiзикiв з профілюванням у галузі матеріалознавства для геліоенергетики, про що було надруковано в газеті "Правда" (№ 316 (242207) вiд 11. 11. 84 р.) Це й заклало основи створення у 1988 році випускаючої кафедри "Фізичне матеріалознавство для електроніки та геліоенергетики" (ФМЕГ).

У рамках науково-дослідних програм кафедри її співробітниками на чолі з професором Б.Т. Бойком розроблені фізичні основи технологій ряду сучасних виробів електроніки та геліоенергетики: надійних конденсаторів на основі нiобiю, швидкодіючих елементів захисту надвисокочастотної електронної апаратури від імпульсного електромагнітного перевантаження, які не мають світових аналогів, високочутливих швидкодіючих і економічних газових датчиків адсорбційно-напівпровідникового типу на основі тонких плівок SnO2 та інше У спiвдружностi з Науково-дослідним технологічним інститутом приладобудування (м. Харків) у межах космічної програми України кафедра брала участь в розробці конструктивно-технологiчних рішень виготовлення монокришталевих кремнiйових сонячних батарей для українських космічних апаратів.

Починаючи з 1994 року кафедра ФМЕГ бере активну участь у міжнародному науковому співробітництві з провідними науковими центрами Європи в галузі плівкових фотоелектричних сонячних елементів. Більшість молодих викладачів та наукових співробітників кафедри пройшли наукове стажування протягом 2-6 місяців в університетах Німеччини та Швейцарії. Разом зі Штутгартським Університетом (Німеччина) кафедра брала участь у розробці плівкових сонячних фотоелектричних елементів на основі сполучень діселеніду індію та міді (CuInSe2). Співробітництво кафедри з Технічним Університетом (м. Цюріх, Швейцарія) дозволило розробити принципово нові типи плівкових фотоелектричних сонячних елементів на основі телуриду кадмію (CdTe). Вперше в світі були виготовлені гнучкі сонячні елементи з рекордним значенням потужності на одиницю ваги - більш 2,5 кВт/кг, які являють собою альтернативу сучасним сонячним елементам космічного використання.

На кафедрі ФМЕГ підготовлено двох докторів наук та понад 20 кандидатів наук. Професор Б.Т. Бойко опублікував більше як 200 наукових статей у вітчизняних та закордонних журналах, має 20 авторських свідоцтв у галузі тонкоплiвкової електроніки, брав участь у виданні учбового посібника “Структура і фізичні властивості твердого тіла” українською та російською мовами, а також двох підручників: Б.Т. Бойко, Ю.Г. Гуревич “Физика фотоэлектрических преобразователей солнечной энергии” та Б.Т. Бойко, Л.В. Курпа, Ю.Ф. Сенчук “Уравнения математической физики”.

Зараз, як і багато років тому, Борис Тимофійович сповнений нових творчих планів, щедро передає свій багатий науковий досвід молоді, підтримує плідні міжнародні зв’язки. Нещодавно, в межах співробітництва, провідна в галузі виробництва сонячних теплових колекторів німецька фірма Stefan Nau GmbH & CoKG безкоштовно передала кафедрі навчальний клас сонячних теплових колекторів. У студентів спеціалізації з’явилась можливість виконувати лабораторні та практичні роботи на найсучаснішому обладнанні міжнародного рівня.

У день ювілею ми бажаємо шановному Борису Тимофійовичу міцного здоров’я, творчої наснаги, щастя йому та усій його родині!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет