Екологічно чисті матеріали, висококваліфіковані спеціалісти

[Владислав Шевченко, О-24]
#8 от 04.04.2005

У цьому навчальному році виповнюється 60 років з дня заснування кафедри технології полімерних композиційних матеріалів та покриттів.

На знімках: розробки кафедри втілювали для захисту нафтопроводу Одеса–Броди–Гданськ професор А.М. Каратєєв, доцент В.М. Волосюк, директор НВП „Лаурит” С.Г. Орманджан. ЛФМ, розроблені на кафедрі, використовуються для фарбування корабля в Миколаївському порту.

За цей час кафедра підготувала 3840 фахівців, які працюють у галузі створення лакофарбових матеріалів (ЛФМ) та їх застосування.

Протягом цих років тут через аспірантуру підготовлено 19 кандидатів наук. Сьогодні наша кафедра є єдиною такого профілю в Україні, і у зв’язку з погіршенням екологічного стану, зокрема, через Чорнобильську катастрофу її наукові розробки спрямовані на дослідження та впровадження у виробництво екологічно чистих ЛФМ. У 1998 р. кафедра заснувала науково-виробниче підприємство „Лаурит”, яке вже протягом 7 років випускає новітні ЛФМ. Всі вони розроблені кафедрою і за якістю не поступаються кращим закордонним, мають в 3–4 рази меншу вартість. Вони знайшли широке застосування при забезпеченні захисту трубопроводу „Дружба”, нафтопроводу Одеса–Броди–Гданськ, для нафтосховищ, вагонів залізничного транспорту, метрополітену та ін.

Науковці кафедри проводять дослідження з використання вітчизняної відновлювальної (пентозанової) сировини, яка є відходами сільськогосподарського виробництва (лушпайки насіння, очерет, солома). З неї одержують фурфурол, фурфуриловий спирт та їх похідні, з яких виробляють розчинники, що не будуть забруднювати довкілля.

Усі ці науково-дослідні роботи проводяться як за грантом Міністерства освіти і науки України, так і за госпдоговірною тематикою, якою керує завідувач кафедри, доктор хімічних наук, професор А.М. Каратєєв.

Кафедра постійно бере участь у виставках і наукових конференціях, і неодноразово її експонати відзначались дипломами та грамотами за розробку і впровадження у виробництво нових атмосферостійких матеріалів для проти корозійного захисту металевих конструкцій.

На кафедрі розроблені пожежостійкі матеріали, які не пропалюються і не спалахують при дії крапель розплавленого металу температурою 900–1000° С. Всі новітні матеріали захищені патентами України.

Найважливіше те, що в усіх наукових розробках беруть участь студенти, починаючи з третього курсу.

Студентські наукові роботи неодноразово були відзначені на конкурсах преміями за І, ІІ і ІІІ місця, наприклад, у цьому році першу премію за бакалаврську роботу одержав С.Нечугуєнко (О-20).

Крім значних наукових досягнень колектив викладачів кафедри успішно веде навчально-виховну роботу. Рівень викладання матеріалу (за відгуками студентів старших курсів) настільки високий і насичений новітніми даними, що, коли студент з якоїсь причини пропускає лекцію, викладеної інформації можна не знайти в підручниках. Тому такого явища, як пропуск лекцій без поважних причин, практично не існує.

Починаючи з ІІІ курсу кафедра стає другою домівкою для студентів, і не тільки тому, що кожному тут виділяється місце не тільки для проведення індивідуальних лабораторних дослідів. Зовсім по-домашньому, тут можна з власного посуду, що зберігається на кафедрі, вжити чашку кави чи чаю з бутербродом.

Якщо зайти на кафедру під час проведення лабораторного практикуму, можна побачити повну зайнятість кожного. І тому під час виробничої практики, особливо переддипломної, наші студенти кваліфіковано працюють на робочих місцях з одержанням заробітної платні. Після такої практики переважна більшість випускників одержує запрошення на постійну роботу. Так, у цьому році після закінчення переддипломної практики, ще до захисту дипломних проектів, двоє наших випускників М.Беденко та І.Іщенко повернулися з ТОВ „Лукра” (м. Луганськ) з постійними перепустками, перший – на посаду заступника директора з виробництва, а друга – на посаду завідувачки лабораторії. І, до того ж, ТОВ „Лукра” забезпечила молодих фахівців житлом.

Випускників кафедри приймають на роботу НВК „Лаурит”, завод „Червоний хімік”, ЧП „Вячеслав”, завод „Стома”, фірма „Фронт” і ціла низка лакофарбових підприємств у м. Харкові. Надходять замовлення на фахівців з багатьох регіонів України: Кіровограда, Вінниці, Києва, Луганська, Херсона, Бердянська, Павлограда, Полтави та ін.

Таким чином ми, студенти цієї спеціальності, впевнені у тому, що у ХХІ столітті маємо всі перспективи щодо одержання вищої освіти належної якості, інтегрованої у міжнародну систему згідно з Болонською декларацією, та забезпечення постійною роботою в Україні.

З інтерв’ю із завідувачем кафедри, д. х. н., професором А.М. Каратєєвим.

Владислав Шевченко, О-24

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет