У наш час у харчуванні населення України, і в світі загалом, спостерігається
дисбаланс. У раціоні харчування переважають продукти, що мають у своєму складі
високий вміст калорій, які надходять в організм з високим вмістом жиру і простих
вуглеводів. Такий спосіб харчування призводить до погіршення здоров’я населення,
виникнення захворювань серцево-судинної системи та до передчасного старіння.
Концепція державної політики України передбачає заходи, спрямовані на
збереження здоров’я та працездатності населення, подовження тривалості й
поліпшення якості життя громадян. У рамках концепції пріоритетним завданням
можна вважати створення принципово нових технологій глибокої комплексної
переробки сировини у продукти високої якості, які мають оздоровчий вплив на
організм людини та забезпечують профілактику захворювань.
Цим вимогам відповідають функціональні продукти харчування, що гармонійно
поєднують у собі високі смакові якості, харчову цінність із необхідними
функціональними властивостями. Головними перевагами останніх визнано: позитивний
вплив на метаболізм різних субстратів (збереження енергетичного балансу,
підтримка маси тіла, рівень глюкози, інсуліну та ін.), позитивна дія на
серцево-судинну систему, фізіологію шлунково-кишкового тракту, стан кишкової
мікрофлори та імунної системи в цілому. Важливо те, що харчові продукти
функціонального спрямування призначені для широкого кола споживачів і можуть
вживатися регулярно в складі нормального раціону харчування без особливих
рекомендацій та обмежень.
Український ринок продуктів функціонального харчування в основному
представлений продуктами для дітей грудного віку (кефір і йогурт вітчизняного
виробництва), продуктами для вагітних і матерів, які годують дітей, продуктами
для людей похилого віку (знежирений біфідойогурт, збагачений вітамінами) та
продуктами для людей з хронічними захворюваннями (наприклад, хворих на цукровий
діабет). Жири функціонального призначення, а саме такі, які збагачені за
спеціальними технологіями функціональними інгредієнтами, в Україні не
виробляються. Враховуючи необхідність оздоровлення населення України, проблема
створення і організації виробництва жирів функціонального призначення є
надзвичайно актуальною.
На кафедрі технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ» проводяться
дослідження, метою яких є наукове обґрунтування і розробка способів
модифікування жирів для отримання нового типу кондитерських (кулінарних) жирів і
надання їм властивостей зменшувати ресинтез жиру в організмі людини. Для
досягнення поставленої мети пропонується перебудова жирів, а саме активних їх
частин (ацильних груп), а також розробка способів «нейтралізації» жирів шляхом
отримання похідних вільних жирних кислот, що мають функціональні властивості.
Суть цієї перебудови полягає в перетворенні триацилглицеринів – жирів (частково
або повністю) в етилові ефіри жирних кислот. На підставі результатів досліджень
будуть запропоновані технології отримання кондитерських жирів, а також стійких
до окислення фритюрних жирів. Всі ці продукти будуть мати істотну перевагу перед
існуючими, оскільки містять функціональні інгредієнти, що мають кращу
засвоюваність, особливо у людей похилого віку, і не сприяють ресинтезу жиру в
організмі людини.
Результати досліджень щодо збагачення жирів функціональними харчовими
інгредієнтами і отримання нового типу жирів, які зможуть використовуватися як
компоненти продуктів лікувально-профілактичного харчування, роблять вагомий
внесок у вирішення проблеми оздоровлення і збільшення тривалості життя населення
України.
О. Удовенко, аспірант,
К. Куниця, к. т. н.,
О. Литвиненко, к. т. н., с. н. с.,
Ф. Гладкий, д. т. н., професор.