О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Кафедра охорони праці та навколишнього середовища


[Є. Ящеріцин, доцент кафедри «ОП та НС»]
#20-21 от 23.12.2014

У 2014 році кафедрі «Охорона праці та навколишнього середовища» виповнився 51 рік, хоча її історія в Харківському політехнічному почалася набагато раніше. Ще у 1882 році на з’їзді Південно-Російського товариства технологів професор В. Л. Кирпичов зробив доповідь «Про заходи безпеки при поводженні з машинами і приводами». Згодом, після утворення в 1885 році нашого університету, саме він уже на посаді першого директора підготував та особисто читав студентам курс «Фабрична гігієна». Протягом наступних десятиліть курс розширювався та удосконалювався. В результаті у 1963 році в ХПІ було створено кафедру «Охорона праці», першим завідувачем якої став доцент С. С. Наумов.

З 1989 року кафедру очолив доцент, к. т. н. В. Березуцький. У 1991 році кафедра отримує сучасну назву – «Охорона праці та навколишнього середовища», в цьому ж році приєднано цикл «Громадянська оборона».

Протягом навчального року кафедра навчає понад 12 тисяч студентів, а кожен з них за весь час перебування в університеті 5–7 разів вивчає різні курси на нашій кафедрі, у тому числі із дипломного проектування. За весь термін існування кафедри крізь її стіни «пройшло» понад 500 тис. студентів.

Щорічно виконується госпдоговірна і бюджетна тематики, її керівниками є професори В. В. Березуцький, В. Ф. Райко, ст. викладач Н.С. Євтушенко.

З вересня 2013 року відкрився новий етап діяльності кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища» – вона стала випускаючою, почалося навчання студентів за напрямом «Охорона праці». У 2013 році було набрано 5 студентів у гр. МТ-53, які з самого початку навчання почали брати активну участь у науковій роботі. У 2014 році був проведений другий набір студентів на напрям «Охорона праці», цього разу до 7 бюджетних місць додалось і 4 контрактники. Зараз більшість із них готують доповіді на щорічну конференцію «Безпека людини у сучасних умовах».

Ще у 2012 році з метою залучення найкращих абітурієнтів при кафедрі, як складова частина громадської організації «Спілка фахівців з безпеки життєдіяльності людини», була заснована Мала академія безпеки життєдіяльності. На сьогоднішній день вже проведено два конкурси друкованих робіт і малюнків «Безпека очима дітей», учасниками яких стали 215 дітей різного віку. Зараз ведеться підготовка до проведення занять із учнями 10–11 класів та учасниками третього конкурсу «Безпека очима дітей».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет