Кафедра охорони праці та навколишнього середовища

[Є. Ящеріцин, доцент кафедри «ОП та НС»]
#20-21 от 23.12.2014

У 2014 році кафедрі «Охорона праці та навколишнього середовища» виповнився 51 рік, хоча її історія в Харківському політехнічному почалася набагато раніше. Ще у 1882 році на з’їзді Південно-Російського товариства технологів професор В. Л. Кирпичов зробив доповідь «Про заходи безпеки при поводженні з машинами і приводами». Згодом, після утворення в 1885 році нашого університету, саме він уже на посаді першого директора підготував та особисто читав студентам курс «Фабрична гігієна». Протягом наступних десятиліть курс розширювався та удосконалювався. В результаті у 1963 році в ХПІ було створено кафедру «Охорона праці», першим завідувачем якої став доцент С. С. Наумов.

З 1989 року кафедру очолив доцент, к. т. н. В. Березуцький. У 1991 році кафедра отримує сучасну назву – «Охорона праці та навколишнього середовища», в цьому ж році приєднано цикл «Громадянська оборона».

Протягом навчального року кафедра навчає понад 12 тисяч студентів, а кожен з них за весь час перебування в університеті 5–7 разів вивчає різні курси на нашій кафедрі, у тому числі із дипломного проектування. За весь термін існування кафедри крізь її стіни «пройшло» понад 500 тис. студентів.

Щорічно виконується госпдоговірна і бюджетна тематики, її керівниками є професори В. В. Березуцький, В. Ф. Райко, ст. викладач Н.С. Євтушенко.

З вересня 2013 року відкрився новий етап діяльності кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища» – вона стала випускаючою, почалося навчання студентів за напрямом «Охорона праці». У 2013 році було набрано 5 студентів у гр. МТ-53, які з самого початку навчання почали брати активну участь у науковій роботі. У 2014 році був проведений другий набір студентів на напрям «Охорона праці», цього разу до 7 бюджетних місць додалось і 4 контрактники. Зараз більшість із них готують доповіді на щорічну конференцію «Безпека людини у сучасних умовах».

Ще у 2012 році з метою залучення найкращих абітурієнтів при кафедрі, як складова частина громадської організації «Спілка фахівців з безпеки життєдіяльності людини», була заснована Мала академія безпеки життєдіяльності. На сьогоднішній день вже проведено два конкурси друкованих робіт і малюнків «Безпека очима дітей», учасниками яких стали 215 дітей різного віку. Зараз ведеться підготовка до проведення занять із учнями 10–11 класів та учасниками третього конкурсу «Безпека очима дітей».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет