О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Нові спеціалізації кафедри АЕМС


#10 от 26.06.2014

На знімках В. Таємницького: магістерський проект Руслана Ламаки оцінює сувора державна екзаменаційна комісія у складі професорів В.Б. Клєпікова, Б.І. Кузнецова та Л.В. Акімова.

19 червня на кафедрі автоматизованих електромеханічних систем відбувся захист двох магістерських робіт – Руслана Ламаки (ЕМБ-58а) та Антона Рочняка (НТ-58м).

«Захист цих робіт, – розповідає завідувач кафедри АЕМС професор В.Б. Клєпіков, – пов’язаний з відкриттям у нас нових спеціалізацій підготовки магістрів «Мехатроніка» та «Комп’ютеризовані системи електромобіля». Перша була відкрита завдяки нашій участі в проекті Євросоюзу ТЕМPUS МPAM, який направлений на удосконалення підготовки спеціалістів з мехатроніки. Зазначу, що мехатронна система – практично той же сучасний електропривод з виконанням у єдиному конструктиві. Якщо говорити про другу спеціалізацію, то слід відзначити, що згідно з оцінкою міжнародних експертів майбутнє в автотранспорті буде належати автомобілям з бортовим комп’ютером та силовим електричним приводом. В такому електромобілі будуть здійснюватися функції автоматичного керування рухом, паркування, діагностики, безпеки руху та інші. Між іншим, вже зараз у сучасному електромобілі функціонує більше 30 різних електроприводів, що являють собою мехатронні модулі. Заміна двигуна внутрішнього згоряння на електронний двигун з напівпровідниковим перетворювачем остаточно завершить «електрифікацію» автомобілів. У цьому проекті беруть участь вузи Франції, Чехії, Словаччини, Болгарії, Росії та України.

У жовтні – грудні минулого року Руслан Ламака навчався за індивідуальним планом у Софійському технічному університеті (Болгарія), а у січні 2014-го захистив там на «відмінно» магістерську роботу. Повернувшись до ХПІ, він виконав цю роботу у відповідності до вимог нашого вузу. За її матеріалами Руслан зробив доповідь на Всеукраїнській конференції студентських наукових робіт у Дніпродзержинську, де посів 2 місце.

Магістерська робота Дмитра Рочняка виконана відповідно до планів співробітництва нашої кафедри зі спорідненою кафедрою Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке. Наша співпраця передбачає подвійний захист дипломів – у червні в НТУ «ХПІ», а в осінньому семестрі – у Німеччині. Відзначу, що нещодавно Дмитро став переможцем Всеукраїнської студентської олімпіади з німецької мови.

І Руслан, і Дмитро – цілеспрямовані, працелюбні, відповідальні студенти, які мають добрі знання зі спеціальних дисциплін, досконало володіють комп’ютером. Впевнений, що у майбутньому на них чекає ще не одна перемога!»

Державна екзаменаційна комісія високо оцінила обидві магістерські роботи та виставила їм відмінно.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет