Нові спеціалізації кафедри АЕМС

#10 от 26.06.2014

На знімках В. Таємницького: магістерський проект Руслана Ламаки оцінює сувора державна екзаменаційна комісія у складі професорів В.Б. Клєпікова, Б.І. Кузнецова та Л.В. Акімова.

19 червня на кафедрі автоматизованих електромеханічних систем відбувся захист двох магістерських робіт – Руслана Ламаки (ЕМБ-58а) та Антона Рочняка (НТ-58м).

«Захист цих робіт, – розповідає завідувач кафедри АЕМС професор В.Б. Клєпіков, – пов’язаний з відкриттям у нас нових спеціалізацій підготовки магістрів «Мехатроніка» та «Комп’ютеризовані системи електромобіля». Перша була відкрита завдяки нашій участі в проекті Євросоюзу ТЕМPUS МPAM, який направлений на удосконалення підготовки спеціалістів з мехатроніки. Зазначу, що мехатронна система – практично той же сучасний електропривод з виконанням у єдиному конструктиві. Якщо говорити про другу спеціалізацію, то слід відзначити, що згідно з оцінкою міжнародних експертів майбутнє в автотранспорті буде належати автомобілям з бортовим комп’ютером та силовим електричним приводом. В такому електромобілі будуть здійснюватися функції автоматичного керування рухом, паркування, діагностики, безпеки руху та інші. Між іншим, вже зараз у сучасному електромобілі функціонує більше 30 різних електроприводів, що являють собою мехатронні модулі. Заміна двигуна внутрішнього згоряння на електронний двигун з напівпровідниковим перетворювачем остаточно завершить «електрифікацію» автомобілів. У цьому проекті беруть участь вузи Франції, Чехії, Словаччини, Болгарії, Росії та України.

У жовтні – грудні минулого року Руслан Ламака навчався за індивідуальним планом у Софійському технічному університеті (Болгарія), а у січні 2014-го захистив там на «відмінно» магістерську роботу. Повернувшись до ХПІ, він виконав цю роботу у відповідності до вимог нашого вузу. За її матеріалами Руслан зробив доповідь на Всеукраїнській конференції студентських наукових робіт у Дніпродзержинську, де посів 2 місце.

Магістерська робота Дмитра Рочняка виконана відповідно до планів співробітництва нашої кафедри зі спорідненою кафедрою Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке. Наша співпраця передбачає подвійний захист дипломів – у червні в НТУ «ХПІ», а в осінньому семестрі – у Німеччині. Відзначу, що нещодавно Дмитро став переможцем Всеукраїнської студентської олімпіади з німецької мови.

І Руслан, і Дмитро – цілеспрямовані, працелюбні, відповідальні студенти, які мають добрі знання зі спеціальних дисциплін, досконало володіють комп’ютером. Впевнений, що у майбутньому на них чекає ще не одна перемога!»

Державна екзаменаційна комісія високо оцінила обидві магістерські роботи та виставила їм відмінно.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет