О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

За роком рік


#17-18 от 17.10.2012

1885

16 квітня царський уряд затвердив положення, відповідно до якого почав функціонувати Харківський практичний технологічний інститут. 3 липня директором інституту призначений відомий російський вчений В. Л. Кирпичов. У серпні був здійснений перший прийом студентів.

1890

Відбувся перший випуск інженерів інституту. Звання інженерів-механіків і інженерів-хіміків, технологів отримали 38 чоловік.

1896

Професор інституту К. О. Зворикін за капітальну працю «Робота і зусилля, необхідне для відділення механічних стружок» удостоєний премії Російського технічного товариства.

1904

Почесним членом Ради технологічного інституту обраний учений зі світовим ім’ям Д. І. Менделєєв.

1911

Почесним членом технологічного інституту обраний «батько російської авіації» М. Є. Жуковський.

1934

У високовольтній лабораторії кафедри електропередачі ХЕТІ вперше в СРСР сконструйований пересувний генератор імпульсів максимальною напругою в три мільйони вольт – краща в світі «машина блискавок».

1939

За підготовку фахівців і значний вклад у розвиток науки звання академіка АН УРСР присвоєно електротехнікові В. М. Хрущову. Хімік-технолог силікатів П. П. Будніков обраний членом-кореспондентом АН СРСР.

1940

За проектами кафедри турбінобудування ХММІ, якою керував один з основоположників школи радянського турбінобудування професор В. М. Маковський, на ХТГЗ створена стаціонарна газова турбіна потужністю 1000 л. с.

1953

Почали видаватися «Праці Харківського політехнічного інституту».

1969

За науково-технічну розробку і впровадження енерготехнологічного агрегату з виробництва азотної кислоти професорові В. І. Атрощенку присуджена Державна премія СРСР. Він обраний дійсним членом Академії наук УРСР, удостоєний звань Героя Соціалістичної Праці і Заслуженого діяча науки УРСР.

1979

За створення серії парових турбін для атомних електростанцій завідувачу кафедри турбінобудування ХПІ В. М. Капіносу присуджена Державна премія УРСР.

1981

Професори Л. С. Палатник і В. М. Кошкін у співавторстві з іншими вченими зробили наукове відкриття, що пояснює механізм взаємодії домішок з напівпровідниками.

У ХПІ створений найбільший в світі генератор імпульсної напруги для дослідження енергетичного устаткування.

1982

Лауреатами премії Ради Міністрів СРСР стали доцент І. В. Бєлий і старший науковий співробітник Л. Т. Хименко, що створили магнітно-імпульсну установку для обробки металів.

2000

З ініціативи університету підписано договір про впровадження досягнень науково-технічного прогресу в основних галузях регіону, який підписали 25 керівників провідних підприємств та наукових установ Харківського регіону.

2001

На базі університету проведена Міжнародна конференція з проблем ІТ-технологій ISTA–2001. Її організаторами виступили НТУ «ХПІ», Клагенфуртський університет (Австрія) та компанія «Телесенс» (Харків).

2001

Комітет з державних премій України в галузі науки і техніки за дослідження нових фізичних ефектів в сильно анізотропних напівпровідниках і створення приладів на їх основі присудив державну премію професору В. М. Кошкіну.

2002

Вчена рада університету затвердила програму «Підручник», якою передбачено широке оновлення методичної літератури університету, активізація видавничої діяльності, написання і видання підручників, навчальних посібників та монографій українською мовою.

2002

Затверджено програму «Кадри» на 2002–2010 роки. Її головною метою визначено створення умов для оновлення кадрового потенціалу.

2004

У березні в НТУ «ХПІ» відбулася Всеукраїнська нарада ректорів вищих технічних навчальних закладів «Вища технічна освіта і Болонський процес».

2004

Влітку було закладено нову споруду науково-технічної бібліотеки.

2004

За вагомий особистий внесок у становлення правової держави, розвиток демократії та місцевого самоврядування, здійснення заходів щодо забезпечення прав і свобод громадян та з нагоди 350-річчя м. Харкова ректор НТУ «ХПІ» професор Л. Л. Товажнянський нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом».

2004

Державну премію України в галузі науки і техніки отримали завідувач кафедри автоматики і управління в технічних системах П. О. Качанов; директор НДПКІ «Молнія» В. І. Кравченко, його заступник з наукової роботи Г. М. Коліушко і головний метролог Ю. С. Немченко спільно з авіаційним науково-технічним комплексом «Антонов», Державним конструкторським бюро «Південне» та Національним авіаційним університетом за розробку та впровадження в Україні сучасних науково-технічних основ захисту авіаційної та ракетної техніки від руйнівних дій та дестабілізуючих впливів електромагнітних факторів природного та штучного походження.

2005

У вересні Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вступив до загалу університетів Європи, які приєдналися до Великої Хартії університетів. Ця подія відбулася в старішому вищому навчальному закладі Європи, Болонському університеті (Італія).

2005

Восени НТУ «ХПІ» відзначив своє 120-річчя.

2006

Взимку Міністерство освіти і науки України провело на базі НТУ «ХПІ» нараду голів Рад директорів вищих навчальних закладів I–II рівнів акредитації. У нараді взяли участь представники Верховної Ради України; Академії педагогічних наук України; Кабінету Міністрів України, Всеукраїнської асоціації роботодавців; Федерації роботодавців України; Українського союзу промисловців і підприємців та ін.

2006

Вперше в історії НТУ «ХПІ» одразу 10 співробітників стали лауреатами Державної премії України за роботу «Науково-технічні основи розробки сучасної високовольтної імпульсної техніки».

2006

Премію Президента України для молодих учених отримали молодші наукові співробітники Інституту іоносфери – М. Ляшенко, В. Бурмака та С. Пазюра, та – к. т. н., доцент кафедри колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова О. Ніконов.

2007

6-та Міжнародна конференція «Технологія інформаційних систем та її застосування» (ІSTA’2007) була проведена в НТУ «ХПІ». Перші дві конференції також проводилися в НТУ «ХПІ»: 13–16 червня 2001 року та 18–21 червня 2003 р. Протягом наступних трьох років конференція здійснила «кругосвітню подорож»: ISTA’2004 – в університеті Брайхем Янг (Солт-Лейк-Сіті, США), ISTA’2005 – в університеті Массей (Палмерстон Норт, Нова Зеландія), ISTA’2006 – у Клагенфуртському університеті.

2008

Лауреатами Державної премії стали доктор технічних наук, завідувач кафедри інтегрованих технологій машинобудування ім. М. Ф. Семка НТУ «ХПІ» А. І. Грабченко та професор кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів, головний інженер ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» В. А. Фадєєв. Премія присуджена колективу науковців за розробку та впровадження інтегрованих комплексних технологій для виробництва наукоємних виробів машинобудування (авіаційних двигунів нового покоління).

2008

Премія Президента України для молодих вчених присуджена к. т. н. Є. О. Ольховському за роботу «Теоретичне дослідження фундаментальних хвильових властивостей активних та пасивних багатошарових структур».

2010

У фінальних змаганнях Чемпіонату світу серед студентів з програмування (Харбін, Китай) команда НТУ «ХПІ» посіла 14-е місце та увійшла до числа тридцяти кращих команд світу.

2010

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2010 року № 76 Національному технічному університету «Харківський політехнічний інститут» надано статус самоврядного (автономного) дослідницького національного університету.

2010

Премією НАН України для молодих вчених відзначені доценти Д. В. Лавінський, Ю. В. Ромашов та науковий співробітник В. М. Соболь (кафедра теоретичної механіки) за серію наукових праць «Методи оцінювання міцності прес-форм і контейнерів для упаковки радіоактивних відходів АЕС та стінок вакуумних камер для виводу частинок з прискорювачів».

2010

З нагоди 125-річчя НТУ «ХПІ» Національний банк України випустив ювілейні монети номіналом 2 та 5 гривнень, а Укрпошта – піваркуш марок, конверт першого дня з піваркушем зі спецгашенням, конверт першого дня без піваркуша з логотипом університету.

2010

Присуджено премію Президента України науковому співробітнику, к. ф.-м. наук Ю. В. Черняку та молодшому науковому співробітнику О. В. Богомазу (Інститут іоносфери НАН України і Міністерства освіти і науки України) за цикл наукових робіт за темою «Визначення висотного розподілу іоносферних параметрів методом некогерентного розсіяння радіохвиль із застосуванням складного сигналу».

2011

Наукова сесія Відділення хімії Національної академії наук України, присвячена Міжнародному року хімії, відбулася в НТУ «ХПІ». Її провели НАН України, Відділення хімії НАНУ, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України і Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

2011

Переможцем півфіналу студентського Чемпіонату світу АСМ-ІСРС з програмування, що відбувся у Бухаресті (Румунія) стала команда Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»!

2012

Проректора Національного технічного університету «ХПІ», професора Є. І. Сокола обрано членом-кореспондентом Національної академії наук України по відділенню фізико-технічних проблем енергетики за спеціальністю «Керування в силовій електроніці».

2012

У рейтингу 24 крупніших компаній – відділень міжнародних корпорацій та вітчизняних передовиків бізнесу – НТУ «ХПІ» названий у числі кращих 10-ти вузів України.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет