Конференція юних науковців

[Вікторія Козуб]
#17-18 от 17.10.2012

Науково-технічна конференція для доуніверситетської молоді з такою назвою вже 10 років поспіль проводиться в НТУ «ХПІ». Саме тут починаються перші, уже серйозні, наукові дослідження, виступи та перемоги школярів 9–11 класів.

Цього року вона пройде уже в 11-те. Метою заходу є пошук та підтримка учнів, які проявляють інтерес до науково-дослідницької діяльності в галузі сучасних інноваційних технологій та технічних наук.

Із кожним роком кількість учасників конференції, її рівень та популярність помітно зростають, зазначають члени оргкомітету. Так, у 2011 році у ній взяли участь учні вже 85 ліцеїв, гімназій та ЗОШ. Крім того, до роботи в конференції були залучені співробітники та методисти територіального відділення Малої академії наук України, наукові співробітники та викладачі вищих навчальних закладів. Тут було заслухано понад 180 доповідей.

У цьогорічній конференції відбулися деякі незначні зміни у правилах. Якщо раніше продемонструвати свої роботи могли учні, починаючи з 7-го класу, то відтепер ці виміри дещо звузилися, адже до виступів допускаються учасники з 9–11 класів. Оргкомітет пояснює це тим, що кожен учасник повинен добре розуміти та максимально орієнтуватися у тематиці своєї роботи.

Зазвичай, участь у конференції беруть усі потенційні претенденти, що подають заявки, але заслуховуються тільки ті роботи, що носять прикладний характер. Інтерес, виявлений до конференції з боку школярів та викладачів НТУ «ХПІ», показує доцільність продовження та розвитку такої роботи з молоддю та організації конференцій у наступному навчальному році. Адже це стимулює їх безпосередньо до знань, нових наукових звершень та досягнень, що дають неабиякий імпульс для розробки та реалізації нових проектів та ідей.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет