О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Мотивація навчання – важлива проблема і для середньої школи»


#2-3 от 13.02.2012

У тренінгу педагогічної майстерності «Проблема мотивації навчальної діяльності студента у психології успіху», що провели професор О. С. Кочарян, старший викладач А. М. Лісєная, доцент Є. В. Фролова та викладач А. О. Харченко брали участь студенти-політехніки та викладачі різних вузів України. Тут мова йшла про актуальність даної теми, що пов’язана з проблемами мотивації навчальної діяльності студентів у вищій школі. Як відзначили у своїх виступах автори тренінгу, регуляція ефективності навчальної діяльності забезпечується як «жорсткими» регулятивними ланками (інтелект, психофізіологічні властивості індивіду), так і «гнучкими» ланками – когнитивними стилями, каузальними атрибуціями, мотивацією, які й є мішенями розвивального психолого-педагогічного впливу. Було також наголошено, що структура мотивації навчальної діяльності студентів, сформована за час навчання у вузі, стає стержневим витвором особистості майбутнього фахівця, що робить розвиток мотивів невід’ємною складовою виховання особистості студента.

Н. Г. Бурма, О. В. Молодика, вчителі Харківської гімназії № 1: «Мотивація навчальної діяльності – це актуальна проблема не тільки для вузів, але і для середньої школи. Адже нам, вчителям, дуже важливо простежити закономірність становлення наших випускників як особистостей у вищих навчальних закладах. Ми повинні знати вимоги викладачів до студентів, щоб допомогти школярам вчасно адаптуватися до вищої школи. У нашій гімназії вже давно налагоджена система спадкоємності навчання, адже багато наших випускників вступає до НТУ «ХПІ». І у семінарі, і у тренінгу ми брали участь уже не вперше. Наприклад, у цьому році на різних секціях семінару обговорювали важливі питання вищої школи 7 викладачів Харківської гімназії № 1 (в минулому їх було лише 4). До речі, наших колег зацікавила секція, присвячена системі дистанційного навчання, яку ми вже давно використовуємо».

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет