«Мотивація навчання – важлива проблема і для середньої школи»

#2-3 от 13.02.2012

У тренінгу педагогічної майстерності «Проблема мотивації навчальної діяльності студента у психології успіху», що провели професор О. С. Кочарян, старший викладач А. М. Лісєная, доцент Є. В. Фролова та викладач А. О. Харченко брали участь студенти-політехніки та викладачі різних вузів України. Тут мова йшла про актуальність даної теми, що пов’язана з проблемами мотивації навчальної діяльності студентів у вищій школі. Як відзначили у своїх виступах автори тренінгу, регуляція ефективності навчальної діяльності забезпечується як «жорсткими» регулятивними ланками (інтелект, психофізіологічні властивості індивіду), так і «гнучкими» ланками – когнитивними стилями, каузальними атрибуціями, мотивацією, які й є мішенями розвивального психолого-педагогічного впливу. Було також наголошено, що структура мотивації навчальної діяльності студентів, сформована за час навчання у вузі, стає стержневим витвором особистості майбутнього фахівця, що робить розвиток мотивів невід’ємною складовою виховання особистості студента.

Н. Г. Бурма, О. В. Молодика, вчителі Харківської гімназії № 1: «Мотивація навчальної діяльності – це актуальна проблема не тільки для вузів, але і для середньої школи. Адже нам, вчителям, дуже важливо простежити закономірність становлення наших випускників як особистостей у вищих навчальних закладах. Ми повинні знати вимоги викладачів до студентів, щоб допомогти школярам вчасно адаптуватися до вищої школи. У нашій гімназії вже давно налагоджена система спадкоємності навчання, адже багато наших випускників вступає до НТУ «ХПІ». І у семінарі, і у тренінгу ми брали участь уже не вперше. Наприклад, у цьому році на різних секціях семінару обговорювали важливі питання вищої школи 7 викладачів Харківської гімназії № 1 (в минулому їх було лише 4). До речі, наших колег зацікавила секція, присвячена системі дистанційного навчання, яку ми вже давно використовуємо».

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет