О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Михайло Ломоносов – 300 років генію


[М. Абрамчук]
#24-25 от 16.12.2011

Может собственных Платонов
И быстрых разумом Невтонов
Российская земля рождать

Михайло Ломоносов – 300 років генію

На знімках: пам’ятник ученому, відкритий 12 жовтня в Московській старшій Ломоносовській школі;

19 листопада виповнилось 300 років від дня народження Михайла Васильовича Ломоносова – першого російського академіка, засновника Московського університету, поета, художника, історика, просвітника. Коло його наукових інтересів охоплювало астрономію, фізику, хімію та ін. Його молекулярно-кінетична теорія тепла передбачила сучасне уявлення про будову матерії.

Світова наукова спільнота відзначала цей ювілей низкою заходів, які відбулися в Росії, Україні, Молдові, Німеччині. Наприклад, у місті Марбург відкрили кімнату-музей, а у двох московських школах – пам’ятники М. В. Ломоносову. Програма святкування включала різноманітні конкурси, вікторини та конференції.

Круглий стіл, присвячений творчій спадщині М. В. Ломоносова, відбувся у Києві в рамках проведення VI Форуму творчої та наукової інтелігенції країн СНД (21–22 жовтня). Серед учасників були міністри культури країн СНД, ректори вузів, відомі вчені й молоді науковці.

– Я вкотре переконався, що співпраця представників науки і культури в стратегічному партнерстві з колегами з інших країн, – говорить учасник форуму, лауреат премії Кабінету Міністрів України Дмитро Євгенович Самойленко, науковий співробітник кафедри ДВЗ, – приносила і буде надалі приносити плідні результати.

У нашому університеті 17 листопада відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Спадщина М. В. Ломоносова – історія і сучасність», ініціатором проведення якої була кафедра біотехнології та аналітичної хімії на чолі з професором М. Ф. Клещовим. Привітали учасників конференції Генеральний консул Російської Федерації у Харківській області В. І. Філіпп, ректор НТУ «ХПІ» професор Л. Л. Товажнянський, проректор професор О. Г. Романовський.

виставка книжок Михайла Ломоносова та сучасні видання з історії науки і техніки.

Тут прозвучали цікаві доповіді, автори яких розкривали багатогранні таланти Михайла Ломоносова. Про його погляди на фізику і сучасність розповіла доцент кафедри загальної та експериментальної фізики Г. Я. Дульфан, а доцент кафедри політичної історії Л. П. Савченко зробив доповідь «М. В. Ломоносов та історична наука». «Нащадки М. В. Ломоносова та ім’я його» – про це була доповідь професора кафедри біотехнології і аналітичної хімії В. В. Россіхіна. Кафедра біотехнології та аналітичної хімії представила також захоплююче слайд-шоу про життя Михайла Ломоносова. Бібліотека з нагоди конференції підготувала виставку книжок М. В. Ломоносова.

Викладачі кафедри біотехнології та аналітичної хімії провели також «круглий стіл» у бібліотеці ім. Короленка, присвячений М. В. Ломоносову.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет