О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Для затишку в нашому домі


[Інтерв’ю взяла М. Михайлина ]
#29-30 от 23.12.2004

Що таке Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут”? Це 120-літня історія. Це понад 22 тисячі студентів, більше 300 аспірантів, 1700 викладачів, 160 з яких – доктори наук і професори, а понад 800 – кандидати наук і доценти. А ще НТУ „ХПІ” - це 23 факультети, 91 кафедра, Інститут танкових військ ім. Верховної Ради України, верстатоінструментальний технікум, три науково-дослідних інститути, а загалом це більше 200 споруд і приміщень, які необхідно підтримувати в належному стані, щоб усі підрозділи університету могли повноцінно функціонувати.

Ректорат нашого вузу постійно веде роботу з організації навчально-лабораторної бази, поліпшенню умов праці, навчання і проживання студентів; знаходить кошти на будівельно-монтантажні роботи, які відбуваються під керівництвом проректора Олександра Георгійовича Романовського.

Та насамперед слід окреслити ті завдання, яким буде присвячено наш матеріал, – це підготовка гуртожитків до прийому мешканців, благоустрій учбових корпусів, Палацу студентів, спорткомплексу, будівництво бібліотеки. В усіх цих питаннях нам допоможе розібратися заступник проректора з реконструкції та підрядних робіт О.С. Серебрянський.

– Університет завжди гостинно вітає своїх студентів, викладачів та співробітників. Олександре Степановичу, розкажіть будь ласка, які роботи були проведені цього року в учбових корпусах, щоб ані викладачі, ані студенти не відволікалися від процесу навчання?

– Так, дійсно. Щороку підрозділ з реконструкції проводить комплекс робіт – це ремонти, аварійні та капітальні, заміна покрівлі та ін. Цього року нами проведено капітальний ремонт деканатів АП та Е факультетів, а загалом відремонтовано 15. Що стосується кафедр, то за останній час ремонтні роботи різного ступеня були проведені на 59. У цьому році, наприклад, відремонтовані кафедри автоматизованих електромеханічних систем, загальної та експериментальної фізики, теорії механізмів, машин, роботів та ін.

Для поліпшення умов навчання відремонтовано багато аудиторій у різних корпусах: ГАКу, У-1, У-2, хімічному. До речі, створено кілька нових аудиторій в У-2. А також обладнано комп’ютерні класи факультету „Бізнес та фінанси”, кафедр ПГС та систем інформації.

В районі корпусу У-1 також проводяться роботи з проектування інженерного захисту та відведення дощових вод. Ці заходи повинні зупинити розмив Журавльовського схилу.

– Тож, Ваш відділ також зробив всій внесок у покращення загального рівня успішності студентів. А як ідуть справи щодо поліпшення умов проживання у студентських гуртожитках?

– Університет особливу увагу приділяє гуртожиткам. Кілька номерів тому (№ 19-20) газета друкувала матеріал директора студмістечка В.-Зимненка про хід робіт. Ремонтні бригади, до складу яких входили і студенти, і співробітники, провели поточні ремонти (штукатурили, фарбували, білили); де не було тротуарів – зробили доріжки.

Підрозділ з реконструкцій провів комплекс ремонтних робіт у дев’ятому гуртожитку: 5 поверх, який довго був незаселений, прийняв нових мешканців, для цього було відремонтовано кухні, житлові кімнати, душові, замінено лінолеум, стояки водопостачання та каналізації.

Особливу занепокоєність викликає аварійний вітраж головного входу „трійки”. Зараз ми працюємо над вирішенням цієї проблеми і в наступному році плануємо остаточно закінчити реконструкцію.

Також ми провели ремонти дахів: цього року замінено покрівлю „двійки” та „трійки”; здійснено планові роботи в гуртожитках № 5, 8, 10.

– „Гігант” та „Палац студентів”, що знаходяться в центрі міста, – давні споруди.

– Гуртожиток № 1 – пам’ятник архітектури конструктивізму, який потребує копіткої роботи по збереженню зовнішнього вигляду. Зараз уже виконано чверть робіт по ремонту фасаду споруди. Щоразу виникає проблема: ми не можемо жодної будівлі, чи то учбовий корпус, чи то гуртожиток поставити на капітальний ремонт, бо нікуди „переселити” викладачів та студентів, тому вимушені працювати в аварійному режимі.

А Палац студентів, побудований у 30-ті роки, вимагає капітального ремонту. Проведено роботу по заміні систем опалення, планується заміна вікон, реконструкція аварійних карнизів. Роботи вистачає...

– Олександре Степановичу, нещодавно ми писали про третій гуртожиток. Там, мабуть, як і в інших є проблеми душових кімнат – руйнується силікатна цегла. Які заходи проводяться, щоб надалі уникнути цієї ситуації?

– Ця проблема, як ви правильно зазначили, існує в більшості гуртожитків. Конденсат, що осідає на стінах душових, просочується в цеглу і руйнує її. Щоб цього уникнути, необхідно встановити витяжки в усіх таких кімнатах. Силами підрядних організацій виконано ремонт та встановлення вентиляційних систем в гуртожитках № 3, 4, 9, 12.

В умовах гуртожитків це виконати набагато легше, але цю ж проблему потрібно вирішити і в спорткомплексі. В залі басейну потрібно встановити правильний тепловий режим. Для цього необхідно або подавати гаряче повітря і прибирати пару (на жаль наші установки не справляються з таким навантаженням), або встановлювати осушувачі повітря. Та це занадто дорого. Що ми можемо зробити, так це утеплити стіни з одночасним посиленням конструкції. Та це вже технічні подробиці.

– Щодо подробиць, думаю нашим читачам цікаво буде дізнатися, як просувається будівництво бібліотеки?

– У новорічному номері я навмисно уникав статистики, але для ілюстрації доведеться навести дані. На сьогодні виконано всі заплановані роботи нульового циклу: покладено 93 тонни арматури, 720 кубічних метрів бетону і 43 кубічних метрів бетонних блоків, закуплено більше 250 тон металу для монтажу каркасу надземної частини будівлі. Відзначу, що завдяки зусиллям ректора університету Леоніда Леонідовича Товажнянського, проректора Олександра Георгійовича Романовського та Асоціації випускників, роботи проводяться за рахунок спонсорських та бюджетних коштів.

– Олександре Степановичу, що Ви побажаєте університету в переддень Нового року?

– Бажаю студентам та співробітникам Харківського політехнічного інституту тепла та затишку в нашому спільному домі. Давайте разом підтримувати чистоту та порядок.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет