О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

З Новим роком! Наступаючий 2005-й для НТУ „ХПІ” – ювілейний


#29-30 от 23.12.2004

Здається, зовсім недавно людство з хвилюванням чекало початку ХХІ століття. І от настав 2001-й, за ним 2002-й... А сьогодні ми вже на порозі 2005 року, п’ятого року ІІІ тисячоліття. Наступаючий рік для нашого вузу – ювілейний, будемо відзначати 120-річчя – Харківського політехнічного. А ювілей – це завжди підсумки, то ж і не зайвим буде погляд на минуле 5-річчя. Про те, що ці роки принесли політехнікам, чого ми досягли, чим зустрічаємо новий рік, – наша розмова з ректором Леонідом Леонідовичем Товажнянським.

– Почнемо з того, що 2000 року ми відзначали 115-річчя ХПІ вже як національного вищого навчального закладу. Цей високий статус ми з честю виправдовуємо, успішно втілюючи в життя Концепцію розвитку НТУ „ХПІ” як національного вузу до 2010 року. Необхідно відзначити, що час довів нашу правоту – головні засади Концепції повністю відповідають принципам Болонської декларації 1999 року.

– Суть Болонського процесу та проблеми на шляху приєднання до нього України – чи можна хоча б коротко зупинитися на цих питаннях?

– Система вищої освіти України ще за часів Радянського Союзу була найбільш розвинутою і забезпечувала високу якість підготовки спеціалістів. Та сучасність ставить нові вимоги до вищої школи. І стратегічний напрямок цього розвитку пролягає на шляху входження до Болонського процесу, до відповідності його вимогам. Це ступенева освіта (бакалавр, магістр), єдина кредитно-модульна система, мобільність студентів і викладачів, гарантія якості освіти, навчання впродовж усього життя, визнання в усій Європі професій, здобутих у вузах України, єдиний додаток до диплома та ін.

У програмному документі Болонського процесу MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM сказано: „Університети повинні давати майбутнім поколінням освіту і виховання, що навчать їх, а через них інших, поважати велику гармонію навколишнього середовища і самого життя”. Таке освітнє середовище створене в нашому університеті, де розроблена Модель спеціаліста ХХІ століття. З 2001 року наші студенти вчаться за новими навчальними планами, створеними за цією моделлю. НТУ „ХПІ” за останні роки відкрив близько 40 нових спеціальностей, 7 нових кафедр, 5 факультетів, успішно запроваджується дистанційне навчання. Успішно впроваджується кредитно-модульна система, вже для 10 спеціальностей чотирьох факультетів – МШ (2), ЕМБ (4), І (І), КІТ (3) – розроблені й затверджені навчальні плани відповідно до вимог цієї системи. На кожну з них створено інформаційний пакет з відомостями про університет в цілому, що дає змогу студентам інших вузів, в т. ч. й зарубіжних, ознайомитися з НТУ „ХПІ” та з конкретними спеціальностями. Це відповідає вимогам Болонського процесу про мобільність викладачів і студентів у європейському освітньому просторі.
Ці та інші досягнення нашого університету гідно оцінили учасники Всеукраїнської наради керівників 114 вищих технічних навчальних закладів, яка відбулася в березні цього року в НТУ „ХПІ”.

– До речі, про оцінку успіхів нашого вузу, перед святом не зайве згадати про нагороди...

– Так, нам є чим пишатися. 4 золотими медалями виставки „Сучасна освіта України” в різних номінаціях відзначений НТУ „ХПІ” з 2001 по 2004 роки. Серед наших численних нагород – Стела срібної якості Міжнародного академічного Рейтингу популярності і якості „Золота фортуна” у номінації „Якість ІІІ тисячоліття”.
Високу державну оцінку отримала праця і окремих політехніків – за останні роки наші вчені отримали 7 Державних премій України в галузі науки і техніки. Це велике досягнення – не кожен університет може похвалитися такою кількістю найвищих відзнак роботи науковців. Приємно, що саме в переддень Нового року надійшло повідомлення про присудження двох Державних премій, лауреатами яких стали 4 наших науковці.

Радують і успіхи наших студентів – щороку близько 20 політехніків стають переможцями Всеукраїнської студентської олімпіади. У 2003-му їх було 22, а цього року найкращу серед студентів технічних вузів України підготовку з таких фундаментальних дисциплін як математика, теоретичні основи електротехніки, німецька мова, системне програмування та ін. продемонстрували 17 студентів НТУ „ХПІ”. Хоч це й дещо менше число, ніж попереднього року, та все ж більше, ніж у решти вузів.

– Якими показниками, крім Державних премій, зустрічають ювілейний для НТУ „ХПІ” рік його науковці?

– Рік у рік збільшуються обсяги госпдоговірної тематики, плідно діють наукові школи, проходять міжнародні конференції, зростає кількість друкованих праць, вісників НТУ „ХПІ”, журналів, постійною є участь університету в найпрестижніших виставках в Україні і за її межами. Наші вчені щороку захищають10 – 15 докторських і 30 – 35 кандидатських дисертацій. За минулі 4 роки загальний обсяг госпдоговірних робіт зріс у 14 разів і становить сьогодні 5,5 млн. гривень. НТУ „ХПІ” співпрацює за договорами з більш 100 підприємствами України. Ми беремо також участь у виконанні 25 міжнародних проектів у рамках програм INKOCOPERNIKUS, TEMPUS, INTAS, УНТЦ, у спільній українсько-німецькій програмі, а також у проектах науково-дослідних фондів Угорщини, Швейцарії, США і т. д. Щороку близько 200 наших студентів і викладачів виїздять на навчання та стажування в зарубіжних університетах.

– Широко відомий у світі наш університет ще й досягненнями наших спортсменів, чи не так?

– Мені дуже приємно ще раз згадати про їх успіхи: четверо наших студентів і аспірантів брали участь в олімпіаді – 2004 в Греції, студент Олександр Сердюк став бронзовим олімпійським призером. Чотири рази лунав у Афінах, на аренах паралімпійських ігор, гімн України на честь студента НТУ „ХПІ” Андрія Жильцова, який виборов там 4 медалі з легкої атлетики. Нещодавно ми відзначили 10-річчя спеціальності „Фізичне виховання і спорт”, студенти якої вносять вагомий вклад у створення іміджу університету – за останні роки вони й студенти інших спеціальностей здобули 79 золотих, 59 срібних. 50 бронзових медалей.

– Рік виповнилося Асоціації випускників НТУ „ХПІ”, створеній у грудні 2003-го. Що можна сказати щодо змісту її діяльності?

– Понад тисячу вихованців університету різних років об’єдналися з метою сприяння подальшому розвитку вузу, зміцнення і реконструкції його матеріальної бази, підвищенню його авторитету. Багато членів асоціації надають НТУ „ХПІ” спонсорську допомогу, яка, загальною сумою близько 2 млн. гривень, використовується сьогодні, головним чином для побудови нового приміщення науково-технічної бібліотеки. Щороку ми нарощуємо аудиторний фонд, збудовані сучасна медична база – фізіотерапевтичний центр профілакторію, центр первинної допомоги студентам; видавничий центр та ін. Багато зусиль, як і зазвичай, колектив університету, ректорат прикладають до розвитку матеріально-технічної бази, збереження навчальних корпусів та гуртожитків у належному стані. Це особливо важливо сьогодні, коли НТУ „ХПІ” готується відсвяткувати 120-річчя від дня свого заснування.

– Чого б Ви хотіли побажати політехнікам напередодні нового, ювілейного року?

– Викладачам і співробітникам бажаю великого щастя і, як його складової, справжнього задоволення від праці, від участі в великих справах колективу НТУ „ХПІ”, у всіх його досягненнях. А студентам – бути гідними свого університету, прагнути взяти в ньому для наступного самостійного життя якомога більше знань. Пам’ятайте, освіта – це капітал, який не підлягає девальвації. Саме рівень освіченості визначає і завжди визначатиме рівень розвитку держави, окремої галузі, долю і місце людини в суспільстві.
Бажаю всім нам миру і спокою, оптимістичного погляду в майбутнє, радості і віри, добробуту і щастя!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет