О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Звернення Вченої ради НТУ "ХПІ"


#28 от 14.12.2004

1 грудня 2004 року Вчена рада Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут” від імені колективу вузу прийняла ЗВЕРНЕННЯ

Шановні колеги!

У цей відповідальний для всього українського народу час Вчена рада НТУ „ХПІ” звертається до вас із закликом не зраджувати високої освітянської місії і не порушувати гуманістичних цінностей та академічної культури, які впродовж усієї історії існування університетів базувалися на ідеях суспільної консолідації, а не конфронтації. У всі часи університетська культура завжди вибудовувалася на принципах академічної свободи, толерантності в усіх її виявах, єдності у розмаїтті інтелектуальних ідей.

Ми засуджуємо неконституційні рішення і дії, екстремізм, сепаратистські заклики і вважаємо, що територіальна цілісність і єдність держави не можуть бути інструментом політичного тиску будь-якої з сторін політичного конфлікту.

Ми повністю підтримуємо Звернення до освітян, науковців і студентів України Міністра освіти і науки України Василя Кременя.

Давайте почуємо один одного й зрозуміємо всю небезпеку сповзання до прірви розколу, втрати доброго імені України в очах міжнародного співтовариства.

Зовсім недавно на базі нашого університету проходила Всеукраїнська нарада 111 ректорів вищих технічних навчальних закладів України, де вирішувались питання приєднання до Європейського освітянського простору, входження в Болонський процес. Ми щиро зустрічали колег з різних регіонів України, з якими разом працюємо в Вищій атестаційній комісії, в Державній акредитацій ній комісії, в комісії по Державних преміях тощо.

Ми всі були єдині в нашому бажанні зробити все, щоб Україна розвивалася з орієнтацією на головні цінності світової цивілізації.

Для нашого університету, де навчається понад 22 тисячі студентів, які представляють усі регіони України, який має тісні наукові і академічні зв’язки з усіма університетами України і багатьма університетами світу, сепаратистські настрої принципово неможливі.

Зробимо гідний вибір, не зганьбивши освітянських традицій та ідеалів. Скажемо наше академічне „НІ” – маніпуляціям, розпалюванню ворожнечі, порушенням Закону, штучному поділу нашого суспільства!

Від імені 32-тисячного колективу політехніків Вчена рада університету закликає усі гілки влади, всіх її представників, політиків діяти тільки в межах Конституції і розв’язати кризові питання на основі політичних рішень.

Голова Вченої ради
Національного технічного університету
„Харківський політехнічний інститут”,
Лауреат Державної премії України,
Заслужений діяч науки і техніки України,
ректор проф.

Л.Л. Товажнянський

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет