О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Поклали Європу «на лопатки»


#28-29 от 21.12.2010

На знімку В. Русиновського: зліва направо – викладач-стажер О. Є. Вуєць, професор М. А. Погрібний та аспірант С. А. Князєв.

Уже понад 30 років кафедра металознавства та термічної обробки металів НТУ «ХПІ» тісно співпрацює з ВАТ «Турбоатом», проводить зі спеціалістами заводу наукові дослідження з удосконалення продукції цього промислового підприємства. Створення, модернізація та підвищення довговічності турбін – це основні напрямки науково-технічного співробітництва цих давніх партнерів, які уклали між собою довгостроковий договір щодо підвищення строків експлуатації відповідального обладнання парових турбін і, в першу чергу, робочих лопаток.

Про виконання договору та результати співпраці нам розповідав керівник цієї тематики, декан МТ факультету, професор М. А. Погрібний («Політехнік» №17–18, 28. 09. 2007 р., «Для потреб вітчизняної енергетики»).

Нещодавно із Фінляндії, а саме від керівництва АЕС Ловііса, з якою співпрацює харківський промисловий гігант, спеціалістам ВАТ «Турбоатом» надійшла подяка за професійну працю. У листопаді цього року для здійснення планового ремонту турбін на станції зробили розкриття циліндру низького тиску, в результаті якого виявилось, що ротор з робочими лопатками, зміцнений СВЧ за технологією НТУ «ХПІ», після 12 років експлуатації знаходиться у бездоганному стані та не потребує ремонту!

Вдячне харківським турбінобудівникам і керівництво АЕС «Пакш» (Угорщина) за технічну допомогу при експлуатації турбін на цій АЕС. На станції був проведений промисловий експеримент, в якому випробовувались лопатки ВАТ «Турбоатом», зміцнені СВЧ за технологією НТУ «ХПІ», а також з покриттям швейцарських та німецьких фірм. Експеримент довів, що лопатки виробництва українського підприємства з покриттям НТУ «ХПІ» найбільш надійні.

Як відзначив професор М. А. Погрібний, «робота у цьому напрямку триватиме і надалі. Ми продовжуємо удосконалювати технологію зміцнення лопаток міцних парових турбін для АЕС, яку впроваджуємо на ВАТ «Турбоатом».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет