Поклали Європу «на лопатки»

#28-29 от 21.12.2010

На знімку В. Русиновського: зліва направо – викладач-стажер О. Є. Вуєць, професор М. А. Погрібний та аспірант С. А. Князєв.

Уже понад 30 років кафедра металознавства та термічної обробки металів НТУ «ХПІ» тісно співпрацює з ВАТ «Турбоатом», проводить зі спеціалістами заводу наукові дослідження з удосконалення продукції цього промислового підприємства. Створення, модернізація та підвищення довговічності турбін – це основні напрямки науково-технічного співробітництва цих давніх партнерів, які уклали між собою довгостроковий договір щодо підвищення строків експлуатації відповідального обладнання парових турбін і, в першу чергу, робочих лопаток.

Про виконання договору та результати співпраці нам розповідав керівник цієї тематики, декан МТ факультету, професор М. А. Погрібний («Політехнік» №17–18, 28. 09. 2007 р., «Для потреб вітчизняної енергетики»).

Нещодавно із Фінляндії, а саме від керівництва АЕС Ловііса, з якою співпрацює харківський промисловий гігант, спеціалістам ВАТ «Турбоатом» надійшла подяка за професійну працю. У листопаді цього року для здійснення планового ремонту турбін на станції зробили розкриття циліндру низького тиску, в результаті якого виявилось, що ротор з робочими лопатками, зміцнений СВЧ за технологією НТУ «ХПІ», після 12 років експлуатації знаходиться у бездоганному стані та не потребує ремонту!

Вдячне харківським турбінобудівникам і керівництво АЕС «Пакш» (Угорщина) за технічну допомогу при експлуатації турбін на цій АЕС. На станції був проведений промисловий експеримент, в якому випробовувались лопатки ВАТ «Турбоатом», зміцнені СВЧ за технологією НТУ «ХПІ», а також з покриттям швейцарських та німецьких фірм. Експеримент довів, що лопатки виробництва українського підприємства з покриттям НТУ «ХПІ» найбільш надійні.

Як відзначив професор М. А. Погрібний, «робота у цьому напрямку триватиме і надалі. Ми продовжуємо удосконалювати технологію зміцнення лопаток міцних парових турбін для АЕС, яку впроваджуємо на ВАТ «Турбоатом».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет