О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

На кафедрі української, російської мов та прикладної лінгвістики


[Професор В. Дубічинський, завідувач кафедри укр., рос. мов та прикладної лінгвістики]
#28 от 14.12.2004

12 листопада 2004 року за ініціативи кафедри української, російської мов та прикладної лінгвістики НТУ „ХПІ” на базі Центру підготовки іноземних громадян Харківського національного автодорожнього університету відбулося чергове засідання Харківського відділення Української асоціації викладачів російської мови та літератури (ХВ УАВРМЛ).

На засіданні були присутні завідувачі кафедр російської мови та викладачі 14 вищих навчальних закладів Харкова, завідувач кафедри російської мови як іноземної Бєлгородського університету проф. І.Б. Ігнатова, консул-радник генерального консула Російської Федерації у Харкові В.І. Рябов.

З науковою доповіддю про мовну ситуацію в Україні виступила доцент Харківського національного університету ім. Каразіна Л.Б. Бей. Проаналізовано сучасний стан і взаємодія російської та української мов, спрогнозовано деякі мовні процеси у майбутньому.

У доповіді заступника голови методичної комісії з викладання російської мови як іноземної при Міністерстві освіти та науки професора Центру підготовки іноземних громадян НТУ „ХПІ” Б.М.Андрющенка було проінформовано про створення викладачами НТУ „ХПІ” сучасної програми з російської мови для підготовчого факультету та іноземних студентів всіх курсів навчання у вищому навчальному закладі України.

 

17 листопада 2004 року кафедра української, російської мов та прикладної лінгвістики приймала заступника голови Комітету науково-технічної термінології НАН України, співробітника Інституту української мови НАН України професора Л.О.Симоненко.

Обговорено сучасні тенденції в українській термінології, нові технології створення російсько-українських термінологічних словників. В обговоренні взяли участь голова Термінологічного центру НДІУкртрансгаз професор М.Д. Гінзбург, доцент кафедри української мови Харківського національного університету ім. Каразіна Л.Г. Боярова, професор НТУ „ХПІ” І.О. Слабун та інші викладачі кафедри та НТУ „ХПІ”.

Отримано наукові поради професора Л.О. Симоненко та скоректовано деякі важливі особливості у створюваному політехніками російсько-українському словнику термінів хімічної технології й устаткування та у навчальному російсько-українсько-англійському словнику з хімії.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет