О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Згадаємо всіх поіменно


#22-23 от 18.10.2010

Продовження. Початок у № 4–16-17

Любиченко Микола Опанасович народився у 1921 році в с. Білокоровичі Олевського району Житомирської області. Член ВЛКСМ з 1937 року. У 1939 році по закінченні середньої школи в селі Мурафа Краснокутського району Харківської області вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова.

Вже 7 липня 1941 року студент другого курсу Микола Любиченко призивається до лав Радянської Армії. Як повітряний стрілець 74 гвардійського штурмового авіаполку 1 гвардійської авіадивізії, рядовий М. О. Любиченко мужньо і хоробро б’ється з нашестям німецько-фашистських орд. 23 серпня 1943 року в одному з боїв він пропав без вісті.

Ляховецький Фішель Геселійович народився у 1923 році в Красноуфімському районі Свердловської області. В 1940 році закінчив середню школу в м. Семенівка Полтавської області і в тому ж році вступив до Харківського механіко-машинобудівного інституту на автотракторний факультет. У Радянську Армію був призваний Красноуфімським райвійськкоматом Свердловської області.

Командир відділення 882 стрілецького полку 290 стрілецької дивізії сержант Ф.Г. Ляховецький хоробро і самовіддано бився на фронтах Великої Вітчизняної війни з німецько-фашистськими поневолювачами і героїчно загинув 18 листопада 1943 року при визволенні братньої Білоруської республіки. Похований на схід від села Снігурі Дубовинського району Могильовської області.

Ляхович Марк Моісейович народився у 1923 році в м. Кременчук. У вересні 1940 року він був зарахований студентом Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова. Віроломний напад фашистської орди на нашу країну перервав навчання студента М. М. Ляховича, і він йде на фронт битися з іноземними окупантами.

Вірний військовій присязі, проявив герїзм і мужність, червоноармієць М. М. Ляхович загинув в бою на Курській Дузі 15 серпня 1943 року. Його поховали в селі Цвєтіни Орловської області.

За матеріалами Музею історії НТУ «ХПІ».

Біля плит Меморіалу слави ХПІ ветеран Великої Вітчизняної І. А. Міщенко.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет