Згадаємо всіх поіменно

#22-23 от 18.10.2010

Продовження. Початок у № 4–16-17

Любиченко Микола Опанасович народився у 1921 році в с. Білокоровичі Олевського району Житомирської області. Член ВЛКСМ з 1937 року. У 1939 році по закінченні середньої школи в селі Мурафа Краснокутського району Харківської області вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова.

Вже 7 липня 1941 року студент другого курсу Микола Любиченко призивається до лав Радянської Армії. Як повітряний стрілець 74 гвардійського штурмового авіаполку 1 гвардійської авіадивізії, рядовий М. О. Любиченко мужньо і хоробро б’ється з нашестям німецько-фашистських орд. 23 серпня 1943 року в одному з боїв він пропав без вісті.

Ляховецький Фішель Геселійович народився у 1923 році в Красноуфімському районі Свердловської області. В 1940 році закінчив середню школу в м. Семенівка Полтавської області і в тому ж році вступив до Харківського механіко-машинобудівного інституту на автотракторний факультет. У Радянську Армію був призваний Красноуфімським райвійськкоматом Свердловської області.

Командир відділення 882 стрілецького полку 290 стрілецької дивізії сержант Ф.Г. Ляховецький хоробро і самовіддано бився на фронтах Великої Вітчизняної війни з німецько-фашистськими поневолювачами і героїчно загинув 18 листопада 1943 року при визволенні братньої Білоруської республіки. Похований на схід від села Снігурі Дубовинського району Могильовської області.

Ляхович Марк Моісейович народився у 1923 році в м. Кременчук. У вересні 1940 року він був зарахований студентом Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова. Віроломний напад фашистської орди на нашу країну перервав навчання студента М. М. Ляховича, і він йде на фронт битися з іноземними окупантами.

Вірний військовій присязі, проявив герїзм і мужність, червоноармієць М. М. Ляхович загинув в бою на Курській Дузі 15 серпня 1943 року. Його поховали в селі Цвєтіни Орловської області.

За матеріалами Музею історії НТУ «ХПІ».

Біля плит Меморіалу слави ХПІ ветеран Великої Вітчизняної І. А. Міщенко.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет