Володимир Борисович Клєпіков

#16 от 28.08.2009

Колонка ювіляра

«Золотий фонд» університету, знакові постаті, люди, що зробили величезний внесок у розвиток Харківського політехнічного, – саме до цієї категорії входять двоє сьогоднішніх ювілярів. У життєвому шляху професорів А.В. Бойка та В.Б. Клєпікова багато схожого – ровесники, молодіжні лідери 50–60-х років, вони зросли і самоствердилися в ХПІ, присвятили йому своє життя. Обидва відзначили влітку 2009 своє 70-річчя, залишаючись молодими, енергійними, талановитими і надзвичайно досвідченими керівниками кафедр.

Володимир Борисович Клєпіков

Володимир Борисович Клєпіков – відомий вчений, доктор технічних наук, професор, Президент Української асоціації інженерів-електриків – закінчив ХПІ в 1961 році і пройшов тут шлях наукового зростання від аспіранта до доктора технічних наук, академіка АІН України.

В студентські роки він був секретарем комсомольської організації інституту, командиром перших цілинних студентських загонів. Лідер і організатор – ці якості притаманні Володимиру Борисовичу й сьогодні. Протягом 9 років він працював на посаді проректора ХПІ з міжнародної діяльності, саме в ці роки наш вуз стрімко розширив коло своєї співпраці з університетами різних країн. У той же час В.Б. Клєпіков захистив докторську дисертацію та ініціював на кафедрі (тоді кафедра електропривода) новий напрямок з використання нейронних мереж та генетичних алгоритмів для вирішення завдань управління в електромеханічних системах. За 33 роки його керівництва кафедрою «Автоматизовані електромеханічні системи» тут відкриті нова спеціалізація «Системи керування робототехнічними комплексами» та спеціальність «Електропобутова техніка», створені обчислювальний та мікропроцесорний центри. Співробітники та аспіранти кафедри захистили 4 докторські та 41 кандидатську дисертації.

Наукова громадськість шанує професора В.Б. Клєпікова як засновника нового наукового напрямку, розробника основ теорії нового класу електромеханічних систем. Він став автором перших в СНД наукових праць та керівником перших наукових тем за планами ДКНТ та Міносвіти в цьому напрямку. Результати яких впроваджено на заводах «Запоріжсталь», Харківських ім. Косіора, авіаційному, «Електромашина», в інституті радіоастрономії та ін.

Особливу пошану наукової громади електриків та електромеханіків професор В.Б. Клєпіков заслужив тим, що в складні часи економічного й творчого занепаду став ініціатором та організатором з 1993 року щорічної Міжнародної науково-технічної конференції «Проблеми автоматизованого електропривода. Теорія і практика», яка згуртувала в Україні вчених, спеціалістів промисловості, проектних організацій, сприяла творчому піднесенню, дала імпульс новим науковим досягненням. Її учасники за ці роки захистили 53 докторські та 115 кандидатських дисертацій. Володимир Борисович, глибоко шануючи історію нашого університету, організував пошук історичних коренів електротехнічної школи в Україні, багато зробив для визнання заслуг її засновника професора П.П. Копняєва.

Визнанням авторитету В.Б. Клєпікова як діяча науки і техніки є його обрання в 1997 році Президентом Української асоціації інженерів-електриків, яка має сьогодні 15 регіональних осередків. Він є дійсним членом Академії інженерних наук України, головним редактором журналу «Електроінформ», головою науково-методичної підкомісії Міносвіти і науки України з напрямку «Електромеханіка», членом ряду експертних комісій вищих державних установ.

Талановитий педагог і висококваліфікований викладач, професор В.Б. Клєпіков приділяє особливу увагу виробленню в студентів навичок системного аналітичного мислення та урозуміння фізичної суті явищ. Особливо натхненно він працює з талановитою молоддю – персонально готує команду кафедри до участі у Всеукраїнській олімпіаді з теорії електропривода, керує роботою магістрів і аспірантів. За роки керівництва В.Б. Клєпіковим кафедра підготувала понад 2500 інженерів-електромеханіків.

Ювіляр активно займається питаннями теорії та практики енерго-ресурсозбереження в Україні засобами електропривода, розробки, виконані під його керівництвом, впроваджені на підприємствах, нагороджені медаллю Всеукраїнського конкурсу-виставки та дипломом «Кращий вітчизняний товар 2008 року». Наукова, педагогічна та громадська діяльність В.Б. Клєпікова відзначена урядовими нагородами: орденом «Дружба народів», медаллю «За освоєння цілинних земель», медаллю Казахстану «50 років цілини». Він двічі був переможцем обласного конкурсу «Вища школа Харківщини. Кращі імена», фіналістом Всеукраїнського конкурсу «Лідер паливно-енергетичного комплексу» в номінації «Вчений». У 2005 році йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Авторитет у колективах кафедри АЕМС, електромашинобудівного факультету та університету в цілому професор В.Б. Клєпіков здобув своєю самовідданою працею, творчими досягненнями та своєю увагою й доброзичливим ставленням до людей. Громадськість НТУ «ХПІ» щиро вітає Володимира Борисовича з ювілеєм і бажає йому творчого довголіття, невичерпної енергії і добробуту його близьким!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет