О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Довгих років життя і творчості!


#8-9 от 15.04.2009

Випускник Харківського авіаційного інституту, Володимир Григорович тривалий час працював у науково-дослідному інституті заводу «Електроважмаш», з 1978 по 1982 р. р. був його директором, а з 1983 року очолює кафедру загальної електротехніки нашого університету.

Як провідний спеціаліст, він брав участь у розробці і впровадженні у виробництво турбогенераторів потужністю 200, 300 і 500 МВт. За його безпосередньої участі створено ряд гідрогенераторів, у тому числі капсульного типу, для Київської ГЕС, а також унікальні машини постійного струму для прокатних станів і вугільної промисловості.

Володимир Григорович одним з перших у світі почав займатися проблемами використання надпровідності в електричних машинах. Йому належить теоретичне обґрунтування вибору оптимальної конструкції кріотурбогенераторів з надпровідниковими обмотками збудження, оцінка їх ефективності, а також перспектив подальшого удосконалення. Він опублікував 190 наукових праць і методичних розробок, в тому числі 3 монографії і 5 навчальних посібників. Професор В. Г. Данько є автором 60 авторських свідоцтв і патентів України і Росії на винаходи, одним із засновників і головою редакційної колегії науково-практичного журналу «Електротехніка і електромеханіка», членом редакційних колегій ще ряду технічних видань України.

Професор В. Г. Данько є багаторічним головою докторської спеціалізованої вченої ради при НТУ «ХПІ» за спеціальностями «Електричні машини і апарати» та «Техніка сильних електричних і магнітних полів», а також співголовою Міжнародного симпозіуму «Проблеми удосконалення електричних машин і апаратів». Член IEEE з 1991 року.

Впродовж багатьох років професор В. Г. Данько бере активну участь у проведенні Всеукраїнських олімпіад з електротехніки та електроніки для студентів неелектротехнічних спеціальностей, що також сприяло тому, що останні дванадцять років проводити цю олімпіаду Міністерство освіти і науки України доручило нашій кафедрі, а сам він був відзначений почесним знаком «Відмінник вищої школи».

В день Вашого ювілею, шановний Володимире Григоровичу, колектив кафедри загальної електротехніки щиро бажає Вам щастя, здоров’я та довгих прекрасних років життя та творчої наснаги!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет