Довгих років життя і творчості!

#8-9 от 15.04.2009

Випускник Харківського авіаційного інституту, Володимир Григорович тривалий час працював у науково-дослідному інституті заводу «Електроважмаш», з 1978 по 1982 р. р. був його директором, а з 1983 року очолює кафедру загальної електротехніки нашого університету.

Як провідний спеціаліст, він брав участь у розробці і впровадженні у виробництво турбогенераторів потужністю 200, 300 і 500 МВт. За його безпосередньої участі створено ряд гідрогенераторів, у тому числі капсульного типу, для Київської ГЕС, а також унікальні машини постійного струму для прокатних станів і вугільної промисловості.

Володимир Григорович одним з перших у світі почав займатися проблемами використання надпровідності в електричних машинах. Йому належить теоретичне обґрунтування вибору оптимальної конструкції кріотурбогенераторів з надпровідниковими обмотками збудження, оцінка їх ефективності, а також перспектив подальшого удосконалення. Він опублікував 190 наукових праць і методичних розробок, в тому числі 3 монографії і 5 навчальних посібників. Професор В. Г. Данько є автором 60 авторських свідоцтв і патентів України і Росії на винаходи, одним із засновників і головою редакційної колегії науково-практичного журналу «Електротехніка і електромеханіка», членом редакційних колегій ще ряду технічних видань України.

Професор В. Г. Данько є багаторічним головою докторської спеціалізованої вченої ради при НТУ «ХПІ» за спеціальностями «Електричні машини і апарати» та «Техніка сильних електричних і магнітних полів», а також співголовою Міжнародного симпозіуму «Проблеми удосконалення електричних машин і апаратів». Член IEEE з 1991 року.

Впродовж багатьох років професор В. Г. Данько бере активну участь у проведенні Всеукраїнських олімпіад з електротехніки та електроніки для студентів неелектротехнічних спеціальностей, що також сприяло тому, що останні дванадцять років проводити цю олімпіаду Міністерство освіти і науки України доручило нашій кафедрі, а сам він був відзначений почесним знаком «Відмінник вищої школи».

В день Вашого ювілею, шановний Володимире Григоровичу, колектив кафедри загальної електротехніки щиро бажає Вам щастя, здоров’я та довгих прекрасних років життя та творчої наснаги!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет