О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Молодий дослідник і викладач


[Марина Михайлина]
#8-9 от 15.04.2009

Євгенія Олександрівна Михайлова (на знімку в центрі) – молодий викладач кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології – як і багато наших викладачів закінчила Харківський політехнічний і вирішила залишитися в інституті.

– До четвертого курсу я не думала, що оберу роботу дослідника й викладача, та на п’ятому вступила до магістратури. Наукова діяльність мене зацікавила. Я виконувала досліди під керівництвом завідувача кафедри, д. т. н., професора Олексія Яковича Лобойка. Саме він, своєю невичерпною енергією, ентузіазмом, увагою, вплинув на моє бажання присвятити себе науковій та викладацькій діяльності. В 2001 році я успішно захистила магістерську роботу і вступила до аспірантури. Свою кандидатську я присвятила проблемі утилізації відходів содового виробництва, де розглядала питання і технологічного процесу, і екології.

Підготовка до захисту і сам захист – це завжди хвилююче. Головною запорукою успіху є вміння заспокоїтися, тоді і доповідь зробиш, і на запитання відповіси. Величезну роль відіграла також підтримка співробітників рідної кафедри. Захист дисертації відбувся 9 листопада 2006 року.

Зараз я однаковою мірою займаюся і наукою, і викладанням, адже набагато впевненіше читаєш лекції, коли сам виконуєш дослідження, а не працюєш лише з теоретичним матеріалом. Практика повинна завжди йти поруч із теорією.

Євгенія Олександрівна викладає лекції: на третьому курсі екологію, на п’ятому – технологію каталізаторів та адсорбентів, а на четвертому курсі проводить практичні заняття з дисциплін «Устаткування галузі та основи проектування» та «Каталітичні реактори і тепломасоперенос у каталізі». Як викладач вона вимоглива, адже намагається донести до студентів усі нюанси їхньої спеціальності.

Крім викладацької та наукової діяльності Є. О. Михайлова виконує громадську роботу. Вона – секретар ради факультету технології неорганічних речовин, здійснює зв’язок кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології з радою молодих учених, інформує студентів, що зацікавилися науковою діяльністю, про конференції та заходи, які проводить рада, відповідає за працевлаштування студентів, організовує зустрічі з роботодавцями, екскурсії на підприємства галузі. Остання відбулась 11 березня на ВАТ «СумиХімпром».

Євгенія Олександрівна опікується групами студентів Н-15а та Н-18а. Допомагає розв’язати проблеми з гуртожитками, відстежує успішність, всіляко підтримує студентів, що особливо важливо для першокурсників.

Студенти з повагою та теплом говорять про молодого педагога та науковця.

«Чудовий викладач, вимогливий, але ж і матеріал дає так, щоб зрозуміли усі. Вона нам викладала дуже важливий курс «Устаткування галузі», а також ми разом займалися розрахунковою частиною курсового проекту», – говорить Євгенія Титова (Н-15).

«Прекрасний педагог, вона уміє донести матеріал, пояснити все доступно, прекрасна жінка, спокійна та врівноважена, завжди відкрита до спілкування. У нашій групі, куратором якої вона є, Євгенія Олександрівна викладала «Устаткування галузі» та «Каталітичні реактори», проводила практичні заняття, возила на екскурсії на підприємства Харкова. Вона нас розуміє», – розповідають Ганна Ільїних та Наталія Босенко (Н-15а).

Для кожного викладача це важлива оцінка, адже взаєморозуміння зі студентами – одна зі складових успіху. Тож побажаємо Євгенії Олександрівні примножувати вміння та майстерність, що їх вона досягла як молодий викладач.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет