Молодий дослідник і викладач

[Марина Михайлина]
#8-9 от 15.04.2009

Євгенія Олександрівна Михайлова (на знімку в центрі) – молодий викладач кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології – як і багато наших викладачів закінчила Харківський політехнічний і вирішила залишитися в інституті.

– До четвертого курсу я не думала, що оберу роботу дослідника й викладача, та на п’ятому вступила до магістратури. Наукова діяльність мене зацікавила. Я виконувала досліди під керівництвом завідувача кафедри, д. т. н., професора Олексія Яковича Лобойка. Саме він, своєю невичерпною енергією, ентузіазмом, увагою, вплинув на моє бажання присвятити себе науковій та викладацькій діяльності. В 2001 році я успішно захистила магістерську роботу і вступила до аспірантури. Свою кандидатську я присвятила проблемі утилізації відходів содового виробництва, де розглядала питання і технологічного процесу, і екології.

Підготовка до захисту і сам захист – це завжди хвилююче. Головною запорукою успіху є вміння заспокоїтися, тоді і доповідь зробиш, і на запитання відповіси. Величезну роль відіграла також підтримка співробітників рідної кафедри. Захист дисертації відбувся 9 листопада 2006 року.

Зараз я однаковою мірою займаюся і наукою, і викладанням, адже набагато впевненіше читаєш лекції, коли сам виконуєш дослідження, а не працюєш лише з теоретичним матеріалом. Практика повинна завжди йти поруч із теорією.

Євгенія Олександрівна викладає лекції: на третьому курсі екологію, на п’ятому – технологію каталізаторів та адсорбентів, а на четвертому курсі проводить практичні заняття з дисциплін «Устаткування галузі та основи проектування» та «Каталітичні реактори і тепломасоперенос у каталізі». Як викладач вона вимоглива, адже намагається донести до студентів усі нюанси їхньої спеціальності.

Крім викладацької та наукової діяльності Є. О. Михайлова виконує громадську роботу. Вона – секретар ради факультету технології неорганічних речовин, здійснює зв’язок кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології з радою молодих учених, інформує студентів, що зацікавилися науковою діяльністю, про конференції та заходи, які проводить рада, відповідає за працевлаштування студентів, організовує зустрічі з роботодавцями, екскурсії на підприємства галузі. Остання відбулась 11 березня на ВАТ «СумиХімпром».

Євгенія Олександрівна опікується групами студентів Н-15а та Н-18а. Допомагає розв’язати проблеми з гуртожитками, відстежує успішність, всіляко підтримує студентів, що особливо важливо для першокурсників.

Студенти з повагою та теплом говорять про молодого педагога та науковця.

«Чудовий викладач, вимогливий, але ж і матеріал дає так, щоб зрозуміли усі. Вона нам викладала дуже важливий курс «Устаткування галузі», а також ми разом займалися розрахунковою частиною курсового проекту», – говорить Євгенія Титова (Н-15).

«Прекрасний педагог, вона уміє донести матеріал, пояснити все доступно, прекрасна жінка, спокійна та врівноважена, завжди відкрита до спілкування. У нашій групі, куратором якої вона є, Євгенія Олександрівна викладала «Устаткування галузі» та «Каталітичні реактори», проводила практичні заняття, возила на екскурсії на підприємства Харкова. Вона нас розуміє», – розповідають Ганна Ільїних та Наталія Босенко (Н-15а).

Для кожного викладача це важлива оцінка, адже взаєморозуміння зі студентами – одна зі складових успіху. Тож побажаємо Євгенії Олександрівні примножувати вміння та майстерність, що їх вона досягла як молодий викладач.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет