На байдарці - за піснями

[М. Красіков, доцент кафедри етики, естетики та історії культури]
#3-4 от 20.02.2004

Етнографічний музей "Слобожанські скарби" ім. Г. Хоткевича кафедри етики, естетики та історії культури вже багато років плідно співпрацює з Всеукраїнською асоціацією молодих дослідників фольклору, яку очолює Ілля Фетісов, керівник гурту "Божичі".

Три літа поспіль я і мої друзі-студенти були учасниками літніх фольклорно-етнографічних експедицій на байдарках, що були організовані Асоціацією. Зрозуміло, були зібрані цінні експонати, які поповнили фонд музею, було записано десятки касет з піснями, розповідями літніх людей про обряди та звичаї народу. Якщо у 2002-му році маршрут проходив по ріці Псьол (Полтавська і Сумська області), то у 2003-му була обрана ріка Орель (на жаль, деякі місця її виявилися настільки обмілілими, що ми змушені були частково пересуватися по каналу Дніпро-Донбас (будівництво його виявилося згубним для цієї річки, її фауни і флори). Цього разу ми мандрували українськими та російськими селами Харківської, Дніпропетровської, Полтавської областей.

Мені особисто дуже імпонує те, що визначальною рисою цих експедицій є участь у них не тільки фахівців-фольклористів (а це переважно недавні випускники Київської консерваторії), а й студентів і випускників найрізноманітніших технічних і гуманітарних вузів. Як же приємно було нашим "АП-шникам" Ігорю та Сергію зустрітися з дівчиною з Київського Політеху, та ще й з близької спеціальності! Можливо, саме ці зустрічі і неквапні вечірні розмови і пісні коло вогнища, які не замінять ані Internet, ані міські "тусовки", приваблює молодь, що вирушить, сподіваюсь, і цього року в романтичні, захоплюючі мандри.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет