Нептун і Колобок, тепле море і дискотеки, цілюще повітря і дружба – табір «Спортивний»

[М. Михайлина, вихователь 3 загону.]
#15-16 от 10.09.2007

Ректорат та профспілка нашого університету постійно піклуються про здоров’я співробітників і їх дітей. Щорічно організовується відпочинок у таборах «Спортивний» поблизу Алушти та «Політехнік» у Фігуровці, кожен з яких має власні переваги. «Політехнік», наприклад, розташований серед соснового лісу на мальовничих берегах Сіверського Дінця. А «Спортивний», як завжди, дарує тепле Чорне море, цілюще морське повітря, гори, прекрасну природу. Цього року дитяча зміна гостинно прийняла 100 хлопців та дівчат до табору «Політехнік» і 117 – до «Спортивного».

У дитинстві мені завжди здавалося, що час дуже повільний, чекаєш від Нового року до Нового року, та зараз… Не встигли попрощатися з дітьми у 2006 році, як нас, вихователів, уже запрошують на батьківські збори, а отже нові враження, нові емоції гарантовано.

Із Харкова ми виїжджали 2 червня. Сміливо можна було йти до потягу, орієнтуючись на дитячі голоси; вони, як нитка Аріадни, вивели мене на шосту платформу, звідки мав відправлятися потяг № 81 «Харків–Сімферополь».

Хвилювання батьків, вихователів, заступника директора табору Олени Олександрівни Сєдової та голови профкому Анатолія Йосиповича Фоміна контрастує зі спокоєм дітей.

Та ось двері зачиняються і потяг рушає назустріч розвагам та спортивним іграм.

До приїзду дітей у таборі готувалися як належить. Покоївки другого та п’ятого загонів - Л.М. Бондаренко та М.М. Черевищенко, – а також наш незмінний ді-джей В.Б. Кабашний заздалегідь приїхали до табору, аби привести все до ладу, в очікуванні, що корпус ось-ось наповниться дитячим сміхом…

І нарешті п’ять загонів висипали з автобусів біля корпусу табору «Спортивний».

Кожного року початок зміни супроводжується звичними турботами: заспокоїти бажаючих повернутися додому, навчити дітей ходити строєм (а цього вони особливо не бажали робити), бігати з одного поверху на інший, згадувати ігри, щоб розважати дітей, незважаючи ані на втому, ані на власний настрій.

Дрібних проблем було, звичайно, більше у перші дні, доки не почалася розважальна програма: хлопчики та дівчатка щойно попрощалися з батьками, а тут, у таборі, необхідно швидко призвичаїтися до дисципліни. Та вихователі розважали своїх підопічних як тільки можна. Для дитячого заїзду незмінний організатор таборових свят Оксана Вікторівна Саввова – науковий співробітник кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей – розробила насичену розважальну та спортивну програми, що включали різноманітні конкурси, Дні фестивалю, Нептуна та Навпаки, піші походи, купання та малі олімпійські ігри, а також заняття в гуртках і секціях. Діти надовго запам’ятають Нептуна (М.М. Шабанова), Водяного (М.С. Гуренко), Генерала та Федота (А.Ю. Усик та М.І. Рищенко), Домовичка (О.О. Сошенко) і багатьох інших персонажів у блискучому виконанні вихователів та співробітників табору.

Особливо сподобався і дітям, і вихователям День фестивалю, на який прибули японські сумоїсти з п’ятого загону, Вєрка Сердючка з другого. А третій загін представляв індіанські племена Північної Америки, які зібралися, щоб укласти мирну угоду та змити бойову розкраску: саук, команчі, оджибвеї, шаєни, дакота, мінесота та багато інших.

Вихователі ж традиційно представляли Україну, обравши цього року «Ніч перед Різдвом» Миколи Гоголя. Незрівнянна Солоха (Л.В. Руденко), велична цариця (О.В. Христич), багатостраждальний чорт (А.Ю. Усик), щирий Вакула (М.І. Рищенко) надовго запам’ятаються дітям. А декому з вихователів довелося грати дві ролі – дяка та козака Пацюка.

І, звичайно ж, дискотеки, які задовольнили б навіть найвибагливішого слухача-танцюриста! Віктор Борисович виконував замовлення на усі смаки та уподобання від звичайнісінької попси до якісної рок-музики!

Радувало дітей море, чисте і тепле, іноді з невеликими хвилями – купалися багато. Тож я думаю, що усі були задоволені і програмою, і грамотами та подяками і подарунками, які для дітей підготував табір. До речі, кожен вихователь отримав подяку та жартівливу стрічку за індивідуальні досягнення.

Час пролетів стрілою, і ось уже допомагаємо дітям збирати речі, востаннє прибираємо в кімнатах і йдемо на набережну, щоб сказати морю «До побачення! До зустрічі в 2008-му!»

Наш університет має два спортивно-оздоровчі табори: «Студентський» в Криму та «Політехнік» у Фігуровці. Цього року в них оздоровилися 565 студентів: 431 – на Чорному морі, 134 – на Сіверському Дінці. Таку можливість вони отримали завдяки 50-відсотковій дотації університету: за путівку на 14 днів до Криму студенти платили 579 грн. з 1162, а до «Політехніка» – 300 з 621 грн.

P. S. Приїжджайте до «Спортивного». Оздоровлення морським повітрям, купання, розваги та засмага тут забезпечені!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет