О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Спорт - одна з провідних складових міжнародного іміджу університету


[А. Любієв, завідувач кафедри фізичного виховання]
#5-6 от 16.03.2004

До історії університету в другій половині XX століття вписані легендарні спортивні прізвища. Це олімпійський чемпіон з ватерполо Олексій Баркалов, триразова чемпіонка світу з велоспорту Ірина Кириченко, рекордсмен Європи у стрибках з жердиною Геннадій Близнецов, академік, Заслужений тренер України з альпінізму Юрій Мацевітий, Заслужений тренер України з бадмінтону Г. Махновський, світова рекордсменка Лілія Ткаченко і інші. За десятками прізвищ різнопланові долі, включаючи участь в міжнародних змаганнях, спілкування з представниками десятків університетів світу, внесок в культуру і освіту. Але все це епізоди життя університету, нестандартні, хоча і яскраві події.

Принципово нові можливості входження НТУ "ХПІ" засобами спорту до міжнародного освітнього простору з'явилися з відкриттям в 1994 році спеціальності "Фізичне виховання". За характером підготовки це спеціальність, яка орієнтована на інтегральну освіту на межі спорту, виховання, інформаційних технологій, менеджменту. Студенти невеликої за чисельністю спеціальності впродовж останніх десяти років вносять 50-75% внеску в загальні спортивні досягнення багатотисячного університету.

Політехніками вписано в історію студентського спорту України нові досягнення: двічі підряд у 2001 і у 2003 роках вони стали переможцями в командному заліку Універсіад України.

Не випадково, що ректор, професор Л.Л. Товажнянський включив сьогоднішній студентський спорт до числа провідних складових у створенні іміджу, престижу НТУ "ХПІ" разом з якістю навчання, наукою, соціальним захистом студентів і викладачів, сучасними технологіями, розвитком матеріальної бази.

Відомі в Україні призер національного чемпіонату, наша баскетбольна команда вищої ліги "Політехнік", непереможні на сьогодні в Україні ватерполістки, бадмінтоністка, багаторазова чемпіонка України і ледь не краща в чемпіонатах Франції Наталія Єсипенко, легкоатлети - чемпіон XXII Всесвітньої Універсіади 2003 року Андрій Твердоступ, учасник XXVII Олімпійських Ігор 2000 року Олександр Кайдаш, багаторазові чемпіонки України Олександра Рижкова, Анна Сластіна, Тамара Твердоступ, призер XXII Всесвітньої Універсіади з стрільби з лука Олександр Сердюк, призер чемпіонату світу з академічного веслування Яна Дементьева, Заслужені майстри спорту України, багаторазові чемпіони світу і Європи з армспорту Дмитро Безкоровайний, Рустам Бабаєв, десятки майстрів спорту, учасників і переможців національних і міжнародних змагань.

Саме цьому новому могутньому поколінню студентів-спортсменів своїми досягненнями випало одними з перших крок за кроком підвищувати місце НТУ "ХПІ" в національному рейтингу вищих навчальних закладів, гідно представляти політехніків серед студентів інших країн.

Ще одна можливість входження в європейський освітній простір пов'язана з нашою унікальною спортивною базою. Архітектори і інженери за зовні простими формами створили усередині учбово-спортивного комплексу дивовижно містке, багатопланове штучне середовище для занять десятками видів спорту і оздоровлення. Середовище, яке підтримується на рівні міжнародних стандартів обслуговування студентів, співробітників і членів їх сімей.

Національні федерації декількох видів спорту з величезним бажанням проводять тут свої змагання, міжнародні турніри. А на нашій спортивній базі - спорттаборі "Студентський" в Алушті, окрім спортивних зборів, літнього відпочинку проводяться престижні міжнародні наукові заходи. Це - гідна участь в міжнародній співпраці у області освіти.

Характерно, що при підготовці фахівців з менеджменту і інформаційного забезпечення фізичного виховання, спорту і рекреації студенти-спортсмени повноцінно використовують всесвітню павутину Інтернету, використовують завдяки їй цінний міжнародний досвід.

Вища освіта в Україні зробила свій стратегічний вибір на користь Болонського процесу. Наш університетський спорт, наш досвід, як "поставити м'язи на службу інтелекту", є початковим капіталом для подальшої багаторічної роботи по гідній участі НТУ "ХПІ" в рішенні освітніх задач початку XXI століття.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет