О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Студенту - 2004. Разом з німецькими партнерами


[І. Гаєвий]
#5-6 от 16.03.2004

Свій перший навчальний рік провадить Німецький технічний факультет НТУ "ХПІ" ("Політехнік" №19-20, 2003 р.). Він був створений минулого року з метою здійснення підготовки і перепідготовки спеціалістів з вищою освітою з використанням досвіду провідних університетів Німеччини. Наприклад, Магдебурзького університету імені Отто фон Геріке, з яким НТУ "ХПІ" співпрацює вже багато років. Цей досвід складають і обмін студентами та аспірантами, і так зване "включене" навчання, коли студенти з Харківського політехнічного проходили переддипломну практику і захищали дипломні проекти в університеті Магдебурга. Викладають на новоствореному факультеті кращі викладачі НТУ "ХПІ", що володіють німецькою, і провідні професори німецьких університетів. А після четвертого курсу для студентів факультету за допомогою університетів Німеччини, зацікавлених підприємств України організується ознайомлювальна виробнича практика на підприємствах німецьких фірм. На п'ятому курсі студенти цього факультету будуть навчатися в Німеччині.

Про те, що нового сталося на Німецькому технічному факультеті за цей час, про результати першої сесії і йшла розмова з його деканом доцентом В.М. Шамардіною.

- Віро Миколаївно, розкажіть, будь ласка, про перші кроки, що вже зробив ваш факультет.

- У нас зараз 24 першокурсники (4 групи), які навчаються за спеціальностями "Електромеханічні системи автоматизації та електропривод", "Електронні системи" та "Підйомно-транспортні, будівельні, меліоративні, дорожні машини і обладнання". На жаль, з різних причин ми не змогли прийняти до себе усіх бажаючих. По-перше, багато студентів дізналися про наш факультет вже після вступу на інший, по друге, форма навчання у нас тільки контрактна, а це значить, що ми не дорахувалися ще багатьох кращих абітурієнтів.

- Які результати першої сесії?

- Кращі результати показали студенти, що навчаються на спеціальностях "Електромеханічні системи автоматизації та електропривод" та "Електронні системи". Це, наприклад, Катерина Горохова (МТ-53), Олександр Палій та староста групи Алла Харченко (МТ-43е), Олександр Остащенко (МТ-13). На зборах, на яких ми підсумовували результати сесії, було прийнято рішення про створення нашої профспілки, обрано профорга.

- Як проходить співпраця факультету з закордонними партнерами?

- Нещодавно нам телефонували наші колеги з Магдебурзького університету, які цікавились успіхами наших студентів. Вони ще раз підтвердили свої наміри вже через три роки запросити кращих з них до себе на навчання. Це один з пунктів діючої програми, яку ми розробили разом з німецькими партнерами. І дійсно, для кращих наших студентів це шанс проявити себе, посісти гідне місце у суспільстві.

- Навіть у світовому?

- Так. У наших студентів великі перспективи у вивченні передових технологій Заходу, застосування своїх знань у майбутньому для розвитку вітчизняної науки і промисловості. Ми повинні стати першими, хто зможе на собі перевірити результати роботи НТУ "ХПІ", спрямованої на інтеграцію у європейську систему освіти. Участь у цьому експерименті спонукає нас вивчати програми та навчальні плани закордонних вузів, розробляти свої. Зазначу, що німецька вища школа, як і наша, тільки-но починає підключатися до Болонського процесу. Тому рухаємося ми у цьому напрямку з нашими партнерами разом. Ми сподіваємося, що наші навчальні плани, які ми розробимо згідно з єдиною кредитно-трансферною системою (ЕCTS), будуть націлені на поглиблене вивчення спеціальних дисциплін, на те, щоб наші студенти мали можливість працювати більш самостійно. Ще не все йде так, як хотілося б. Наприклад, 30% часу у наших навчальних планах віддано вивченню соціально-гуманітарних дисциплін. На мій погляд, це дуже багато, якщо враховувати, що у закордонних вузах цей відсоток набагато нижчий.

- Про ваш факультет вже відомо не тільки у Харкові...

- Так. Зацікавленість ми відчуваємо з боку абітурієнтів з різних міст України. Ми сподіваємося, що і цього року на наш Німецький технічний факультет прийде багато здібної молоді.

- Бажаємо вам успіхів!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет