О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Польовий вишкіл – запорука успіху майбутніх офіцерів


[Майор А. Лозко]
#1 от 24.01.2007

29–30 листопада 2006 року кафедра управління повсякденною діяльністю підрозділів Харківського гвардійського інституту танкових військ ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ» провела з особовим складом 1-ї роти курсантів факультету підготовки спеціалістів танкових військ методичне заняття з дисципліни «Бойова підготовка та методика її проведення у підрозділі». Відбулося воно в навчальному центрі інституту і було присвячене методиці організації та проведення бойової стрільби зі взводом за темою: «Вихід танкового взводу до прикриття ділянки державного кордону. Ведення оборонного бою».

У ході цього заняття випускний курс спеціальності «Бойове застосування та управління діями підрозділів (частин, з’єднань) Сухопутних військ» отримував практичні навички з організації та проведення бойової стрільби зі взводом. Особливістю цього заняття було те, що в ролі тих, хто навчається, виступали самі майбутні випускники. Таким чином курсанти в ході заняття практично виконували обов’язки командирів танків, навідників-операторів, механіків-водіїв, а заміна на різних етапах проведення заняття дозволила максимально залучити особовий склад до виконання обов’язків як у ролі керівників, так і в ролі тих, хто навчається. Крім того, до проведення даного заняття залучались також курсанти інших спеціальностей, зокрема «Озброєння та техніка танкових військ» та «Озброєння і засоби військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічна безпека». Вони виконували завдання інженерного забезпечення та забезпечення радіаційного, біологічного, хімічного захисту.

Підготовка до заняття розпочалась задовго до його проведення. На попередніх чотирьох заняттях з теми курсанти готувались до виконання обов’язків командира роти під час проведення бойової стрільби зі взводом. За результатами цих навчань курсанти, які краще відпрацювали плани проведення бойової стрільби зі взводом, були призначені виконувати обов’язки командира роти та командирів взводів під час проведення методичного заняття.

Викладачі кафедри розробили методичні рекомендації для курсантів, провели велику роботу з підготовки навчально-матеріальної бази заняття, розробили показовий комплект документів керівника бойової стрільби взводу.

Саме методичне заняття проводилось впродовж двох днів. Курсанти продемонстрували високий рівень підготовки, цілком пристойні методичні навички щодо управління діями особового складу в ході підготовки його до проведення БСВ.

Неабияка увага приділялась питанням морально-психологічного забезпечення.

На початку другого, найбільш відповідального, етапу польових навчань до особового складу звернувся начальник інституту, генерал-майор А.М. Сиротенко, який привернув увагу присутніх до важливості проведення даного заходу, особливо для майбутніх офіцерів Сухопутних військ Збройних Сил України.

Другий день занять, за задумом, був організований на п’ятьох навчальних точках. Тут відпрацьовувались такі завдання, як підготовка озброєння і техніки до бойового застосування, подолання дистанційно встановленого мінного поля, знищення диверсійно-розвідувальної групи противника, подолання ділянки зараженої місцевості, створення системи вогню, підведення підсумків бойової стрільби взводу та ін. Вогневі завдання в ході розіграшу бойових дій виконувались екіпажами в основному на «відмінно».

Відзначилися сержанти О.О. Матіжев, М.О. Шут, Є.І. Ярош, курсанти В.С. Гладченко, О.М. Гребенніков, О.П. Вельдяєв та ін. Завершуючи польові навчання, начальник інституту подякував особовому складу за професіоналізм, старанність і наполегливість, виявлені в ході занять, і поставив завдання науково-педагогічному складу щодо суворого дотримання заходів безпеки під час постановки техніки в парк і повернення особового складу до пункту постійної дислокації, а також якісну підготовку підведення підсумків з особовим складом, що брав участь у занятті.

Майор А. Лозко, викладач кафедри УПДП Харківського інституту танкових військ НТУ «ХПІ»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет