О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

ІІІ Українська науково-технічна конференція «Сучасні проблеми технології неорганічних речовин»


[Професор Г. Гринь, проректор НТУ «ХПІ»]
#22-23 от 17.10.2006

ІІІ Українська науково-технічна конференція «Сучасні проблеми технології неорганічних речовин»

з міжнародною участю відбулася в Українському державному хіміко-технологічному університеті в м. Дніпропетровську 20–21 вересня 2006 року. Слід згадати, що перша Всесоюзна конференція кафедр ТНР відбулася в Харкові 1958 року за ініціативою академіка В.І. Атрощенка. В Україні проведення цієї конференції відновилось у 2001 році.

На конференції було представлено, обговорено та надруковано 192 доповіді 312 авторів з 50 організацій 7 країн: України, Росії, Казахстану, Польщі, Словенії, Словаччини, Німеччини. У роботі конференції взяли участь 58 осіб, серед яких 16 професорів, 3 лауреати державних премій України, представники 11 вищих навчальних закладів України, 4 науково-дослідних інститутів та підприємств хімічної галузі. Традиційно активно на засіданнях конференції працювали викладачі та науковці кафедри ХТНР, К та Е нашого університету: завідувач кафедри, професор О.Я. Лобойко, професор Г.І. Гринь, доценти І.О. Слабун, П.А. Козуб, науковці А.М. Синицька, Л.В. Мухіна, Є.О. Михайлова, Н.Б. Маркова, здобувачі кафедри В.Г. Созонтов, Т.Ф. Жуковський та інші.

На конференції були розглянуті сучасні проблеми технології неорганічних речовин і запропоновано методи їх вирішення в області фундаментальних, теоретичних і практичних основ технології неорганічних речовин, технології основного неорганічного синтезу, технології мінеральних добрив, солей і лугів, технології каталізаторів і адсорбентів, технології тонкого неорганічного синтезу. Тут були розглянуті й екологічні аспекти та ресурсозберігаючі технології неорганічних речовин, процеси та апарати технології неорганічних речовин, а також питання освіти в контексті Болонського процесу.

Першим на пленарному засіданні виступив завідувач кафедри ХТНР, К та Е, професор О.Я. Лобойко. Він зробив доповідь «Життя та діяльність академіка В.І. Атрощенка. До 100-річчя від дня народження» (автори – професори Л.Л. Товажнянський, О.Я. Лобойко, Г.І. Гринь), яка викликала велику зацікавленість присутніх на конференції. З ґрунтовними глибокими науковими результатами дослідження в галузі одержання метану виступив професор І.О. Слабун, який є сьогодні одним із головних фахівців на Україні з цієї проблеми.

Про спільні дослідження співробітників кафедри та ЗАТ «Об’єднання Азот» (Сєвєродонецьк), про рішення проблеми утилізації конденціованих розчинів азотної кислоти розповів старший науковий співробітник, к. т. н. В.Г. Созонтов.

Аспіранти кафедри Л.В. Мухіна та А.М. Сидницька доповіли учасникам конференції про свої наукові досягнення в технології одержання синтетичних алмазів, які викликали зацікавленість науковців.

Необхідно відзначити високий рівень наукових доповідей на конференції. Так, зробили наукові доповіді усі завідувачі кафедр ТНР, які є сьогодні на Україні. Особливо цікавими були виступи професорів І.М. Астреліна (м. Київ), В.Т. Яворського (м. Львів), В.Я. Кожухаря (м. Одеса), Б.І. Мельникова (м. Дніпропетровськ) та інших.

Конференція прийняла рішення щодо подальшого розвитку хімічної освіти і науки на Україні.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет