О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

М.К. Рязанцев


#18-19 от 05.09.2006

Народився Микола Карпович 30 квітня 1937 року в Донецькій області, у селищі Шахта 5-6 ім. Димитрова. У1954-1959 р. р. навчався на кафедрі двигунів внутрішнього згоряння Харківського політехнічного інституту, де одержав кваліфікацію інженера-механіка.

Він розпочав свій трудовий шлях в 1959 р. інженером на державному підприємстві «Завод імені Малишева». З 1973 року він є головним конструктором Харківського конструкторського бюро з двигунобудування при заводі ім. Малишева. Далі стає генеральним конструктором ХКБД. Зараз працює головним науковим співробітником ХКБД.

Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, професор М.К. Рязанцев є провідним вченим у галузі двигунобудування, наукові розробки якого добре відомі в світі. Під керівництвом професора М.К. Рязанцева створено новий напрям у розвитку танкових дизелів, розроблені та впроваджені в серійне виробництво танкові двигуни типу 6ТД, які за своїми показниками не мають аналогів у світовому танкобудуванні. Значним є вклад професора М.К. Рязанцева у створення конверсійних та малолітражних дизелів.

Свій вагомий внесок у наукову сферу та важливі здобутки з впровадження у виробництво досягнень науки і техніки професор М.К. Рязанцев плідно поєднує з педагогічною діяльністю Він є співзасновником філіалу кафедри двигунів внутрішнього згоряння НТУ «ХПІ» в КП «Харківське конструкторське бюро з двигунобудування». З моменту створення філіалу М.К. Рязанцев читає лекції з кількох навчальних дисциплін, проводить практичні заняття, керує курсовими проектами та дипломними роботами студентів. У філіалі щорічно викладають генеральний конструктор та інші провідні фахівці конструкторського бюро, філіал має найсучасніше матеріально-технічне оснащення для проведення усіх видів занять. Робота філіалу сприяє скорішому впровадженню новітніх розробок науки і техніки в навчальний процес, досягнення сучасної конструкторської думки й виробництва впроваджуються в навчальних курсах, стають надбанням студентів.

За свою трудову діяльність професор М.К. Рязанцев підготував одного доктора та 5 кандидатів технічних наук. Він видав понад 280 наукових та педагогічних праць, у тому числі 3 підручники, 5 монографій, 2 навчальні посібники, має 70 авторських свідоцтв та патентів на винаходи. Професор М.К. Рязанцев - член спеціалізованої вченої ради Д64.050.13 в НТУ «ХПІ». У 2004 р. йому присвоєно звання почесного доктора НТУ «ХПІ».

За свої досягнення він був нагороджений орденом «Знак Пошани», Орденом Леніна, орденом «За заслуги III ступеня».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет