М.К. Рязанцев

#18-19 от 05.09.2006

Народився Микола Карпович 30 квітня 1937 року в Донецькій області, у селищі Шахта 5-6 ім. Димитрова. У1954-1959 р. р. навчався на кафедрі двигунів внутрішнього згоряння Харківського політехнічного інституту, де одержав кваліфікацію інженера-механіка.

Він розпочав свій трудовий шлях в 1959 р. інженером на державному підприємстві «Завод імені Малишева». З 1973 року він є головним конструктором Харківського конструкторського бюро з двигунобудування при заводі ім. Малишева. Далі стає генеральним конструктором ХКБД. Зараз працює головним науковим співробітником ХКБД.

Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, професор М.К. Рязанцев є провідним вченим у галузі двигунобудування, наукові розробки якого добре відомі в світі. Під керівництвом професора М.К. Рязанцева створено новий напрям у розвитку танкових дизелів, розроблені та впроваджені в серійне виробництво танкові двигуни типу 6ТД, які за своїми показниками не мають аналогів у світовому танкобудуванні. Значним є вклад професора М.К. Рязанцева у створення конверсійних та малолітражних дизелів.

Свій вагомий внесок у наукову сферу та важливі здобутки з впровадження у виробництво досягнень науки і техніки професор М.К. Рязанцев плідно поєднує з педагогічною діяльністю Він є співзасновником філіалу кафедри двигунів внутрішнього згоряння НТУ «ХПІ» в КП «Харківське конструкторське бюро з двигунобудування». З моменту створення філіалу М.К. Рязанцев читає лекції з кількох навчальних дисциплін, проводить практичні заняття, керує курсовими проектами та дипломними роботами студентів. У філіалі щорічно викладають генеральний конструктор та інші провідні фахівці конструкторського бюро, філіал має найсучасніше матеріально-технічне оснащення для проведення усіх видів занять. Робота філіалу сприяє скорішому впровадженню новітніх розробок науки і техніки в навчальний процес, досягнення сучасної конструкторської думки й виробництва впроваджуються в навчальних курсах, стають надбанням студентів.

За свою трудову діяльність професор М.К. Рязанцев підготував одного доктора та 5 кандидатів технічних наук. Він видав понад 280 наукових та педагогічних праць, у тому числі 3 підручники, 5 монографій, 2 навчальні посібники, має 70 авторських свідоцтв та патентів на винаходи. Професор М.К. Рязанцев - член спеціалізованої вченої ради Д64.050.13 в НТУ «ХПІ». У 2004 р. йому присвоєно звання почесного доктора НТУ «ХПІ».

За свої досягнення він був нагороджений орденом «Знак Пошани», Орденом Леніна, орденом «За заслуги III ступеня».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет