О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Почесний доктор НТУ «ХПІ» – професор Атанасіос Мамаліс


[Підготувала П. Ніколенко]
#13-14 от 06.06.2006

19 травня 2006 року відбулося урочисте засідання Вченої ради НТУ «ХПІ» з приводу вручення диплому Почесного доктора університету професору Атанасіосу Мамалісу – доктору технічних наук, директору департаменту машинобудування, керівникові відділу технології машинобудування, професору Афінського Національного університету. Професор А.Мамаліс, як великий вчений-механік, уособлює сьогодні науково-технічну еліту не тільки сучасної Греції, а й всієї об’єднаної Європи. Він створив 33 монографії, підручники та навчальні посібники; написано близько 400 наукових статей, зроблено безліч доповідей та повідомлень на міжнародних конференціях, конгресах та семінарах на всіх континентах крім Антарктиди. Коло його наукових інтересів надзвичайно велике – механіка, матеріалознавство, промислові технології, гнучкі виробництва та експертні системи, моделювання та симуляція, автоматизація та роботизація, наноматеріали та нанотехнології і т. д. Професор Атанасіос Мамаліс неодноразово відвідував наш університет. Його ім’я є символом дружніх та наукових відносин між Харківським політехнічним та Афінським університетом. Саме професор А.Мамаліс став ініціатором підписання угоди між нашими університетами. Рік тому він був нагороджений почесною відзнакою – медаллю імені М.Ф. Семка.

«Для мене велика честь бути присутнім на урочистому засіданні Вченої Ради НТУ «ХПІ» та отримати почесну нагороду. Це результат співпраці наших університетів з розробки нових технологій, нових матеріалів. Сподіваюся, що ця співпраця буде тривати ще не один рік та матиме продовження не лише на європейському, а й на світовому рівні. Я пишаюся тим, що ваш університет визнає мій вклад та вклад Афінського університету. І мені особливо приємно дізнатися, що звання Почесного доктора НТУ «ХПІ» одному з перших було присвоєно легендарному Д.І. Мендєлєєву», – сказав Атанасіос Мамаліс, починаючи свою доповідь, як Почесний доктор НТУ «ХПІ». У цій традиційній доповіді він торкнувся проблем нанотехнологічних процесів, зазначивши, що використання енергії випромінювання дозволяє отримувати наночастини та нанотрубки, необхідні у виробництві найсучасніших матеріалів, які використовуються у космосі, напівпровідниках та біоімплантантах.

Урочисте засідання Вченої Ради закінчилося святковим концертом творчих колективів Палацу студентів НТУ «ХПІ».

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет