Почесний доктор НТУ «ХПІ» – професор Атанасіос Мамаліс

[Підготувала П. Ніколенко]
#13-14 от 06.06.2006

19 травня 2006 року відбулося урочисте засідання Вченої ради НТУ «ХПІ» з приводу вручення диплому Почесного доктора університету професору Атанасіосу Мамалісу – доктору технічних наук, директору департаменту машинобудування, керівникові відділу технології машинобудування, професору Афінського Національного університету. Професор А.Мамаліс, як великий вчений-механік, уособлює сьогодні науково-технічну еліту не тільки сучасної Греції, а й всієї об’єднаної Європи. Він створив 33 монографії, підручники та навчальні посібники; написано близько 400 наукових статей, зроблено безліч доповідей та повідомлень на міжнародних конференціях, конгресах та семінарах на всіх континентах крім Антарктиди. Коло його наукових інтересів надзвичайно велике – механіка, матеріалознавство, промислові технології, гнучкі виробництва та експертні системи, моделювання та симуляція, автоматизація та роботизація, наноматеріали та нанотехнології і т. д. Професор Атанасіос Мамаліс неодноразово відвідував наш університет. Його ім’я є символом дружніх та наукових відносин між Харківським політехнічним та Афінським університетом. Саме професор А.Мамаліс став ініціатором підписання угоди між нашими університетами. Рік тому він був нагороджений почесною відзнакою – медаллю імені М.Ф. Семка.

«Для мене велика честь бути присутнім на урочистому засіданні Вченої Ради НТУ «ХПІ» та отримати почесну нагороду. Це результат співпраці наших університетів з розробки нових технологій, нових матеріалів. Сподіваюся, що ця співпраця буде тривати ще не один рік та матиме продовження не лише на європейському, а й на світовому рівні. Я пишаюся тим, що ваш університет визнає мій вклад та вклад Афінського університету. І мені особливо приємно дізнатися, що звання Почесного доктора НТУ «ХПІ» одному з перших було присвоєно легендарному Д.І. Мендєлєєву», – сказав Атанасіос Мамаліс, починаючи свою доповідь, як Почесний доктор НТУ «ХПІ». У цій традиційній доповіді він торкнувся проблем нанотехнологічних процесів, зазначивши, що використання енергії випромінювання дозволяє отримувати наночастини та нанотрубки, необхідні у виробництві найсучасніших матеріалів, які використовуються у космосі, напівпровідниках та біоімплантантах.

Урочисте засідання Вченої Ради закінчилося святковим концертом творчих колективів Палацу студентів НТУ «ХПІ».

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет