Поле – кузня бойової майстерності та професіоналізму

[Майор Олександр Власенко]
#11-12 от 16.05.2006

В Інституті танкових військ

– Інтеграція цивільної і військової освіти – це не формальне об’єднання навчальних закладів, а плідна їх співпраця, інтеграція потенціалів, ефективне використання наукової та навчальної баз, – зазначив начальник Інституту танкових військ, генерал-майор А.М. Сиротенко, виступаючи 28 квітня на засіданні Вченої ради університету. – Постанова Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 про включення Харківського гвардійського ордена Червоної Зірки Інституту танкових військ імені Верховної Ради України до складу НТУ «ХПІ» не дала знищити військовий навчальний заклад, а, навпаки, дозволила зберегти педагогічні школи інституту, славні традиції та великий потенціал підготовки військових спеціалістів інженерного профілю, командирів, високоосвічених офіцерів. Сьогодні навчальний процес тут ведуть викладачі 10 кафедр Інституту танкових військ та 26 кафедр НТУ «ХПІ». Інтеграція цивільної і військової освіти дозволяє також готувати офіцерів запасу зі студентів не лише нашого університету, а й 14 інших вузів нашого міста.

Генерал-майор А.М. Сиротенко оголосив на засіданні Вченої ради НТУ «ХПІ» про те, що за великий особистий внесок у розвиток вищої військової освіти ректор, професор Л.Л. Товажнянський нагороджений Почесною відзнакою Міністерства оборони України.

Від вибухів снарядів та реву двигунів потужних бойових машин знову «ожив» навчальний центр Харківського інституту танкових військ. Саме тут, в польових умовах, демонстрували свій вишкіл та професіоналізм курсанти старших курсів факультету підготовки спеціалістів танкових військ у ході складання іспиту з дисципліни «Водіння бойових машин» та виконання вправи контрольних стрільб штатним артилерійським пострілом.

Слід відзначити той факт, що цього навчального року курсантам-танкістам завдяки наполегливій та цілеспрямованій роботі командування інституту та науково-педагогічного складу було створено всі умови для якісного навчання. Як ніколи, навчальний процес майже на сто відсотків був забезпечений усіма необхідними матеріальними засобами і, в першу чергу, паливно-мастильними матеріалами, нестача яких в минулі роки зводила нанівець усі зусилля курсантів та викладачів. Навіть в сильні лютневі морози заняття в польових умовах не припинялись і проводились згідно з навчальними планами. Не змогла вивести з рівноваги колектив інституту і невизначеність подальшої долі навчального закладу, якого очікує корінне реформування і неминуче скорочення.

Приємно, що відповіддю усім цим негараздам і скептикам, які не вірять у майбутнє інституту, стали надзвичайно високі результати, показані курсантами під час іспитів та виконання вправ зі стрільби. Особливо відзначились випускники підрозділу, який очолює командир роти, майор Ігор Каризький. Заступник начальника інституту, полковник Сергій Хань, який ні на мить не залишав ділянки танкової директриси, спостерігаючи за діями майбутніх лейтенантів, не приховував свого задоволення від стрільби. «Нам не соромно за своїх вихованців. Сьогодні з упевненістю можна сказати, що вони стали справжніми професіоналами своєї справи», – так підвів результати стрільби та діяльності викладачів кафедри «Озброєння та стрільби» її начальник, полковник Анатолій Кочерга. І справді, 94 % відмінних оцінок – результат вражаючий. Особливо відзначився особовий склад 413 навчальної групи, де на 21 стріляючого отримано 20 відмінних оцінок. Заступник командира взводу, іменний стипендіат Верховної Ради України, старший сержант Вадим Шупік відзначив, що до цих високих результатів його підлеглі йшли чотири роки, наполегливо засвоюючи всі ази військової «науки перемагати», це результат їхньої свідомості, прагнення завжди бути попереду, стати справжніми професіоналами своєї справи.

Надзвичайно цікаво та напружено пройшов і екзамен з водіння бойових машин, адже вперше курсанти сіли за важелі танків без інструктора, тому покладатися треба було тільки на свої знання, навички та вміння. До програми іспиту були також включені теоретичні питання з правил водіння, виконання практичних нормативів з технічної підготовки і, зокрема, надзвичайно складний норматив з постановки танку на залізничну платформу, який потребує надзвичайної уваги та майстерності.

І цей іспит не став нездоланним для танкістів. Хоча всі групи показали високі результати з середнім балом, вищим за 4,5, не можна не відзначити четвертокурсників інженерного напрямку підготовки, прагнення яких випередити в змаганні командирів було видно неозброєним оком. Бездоганні знання основ та правил водіння, любов до техніки, її «інженерне відчуття» забезпечили успішний кінцевий результат. Хочеться відзначити курсантів, які своєю старанністю та наполегливістю в навчанні є прикладом для всього особового складу. Це, перш за все, заступник командира взводу, старший сержант Антон Захаров та курсанти Сергій Бісик і Михайло Шадорський. Не без задоволення і гордості спостерігали за вправними та вмілими діями своїх вихованців викладачі кафедри «Водіння бойових машин та автомобілів» на чолі з її начальником, полковником Віктором Худолієм. І дійсно, є чим пишатися, адже їх зусилля та невтомна праця, прагнення відшукати нові форми та методи навчання не пройшли даремно, а втілились у ґрунтовну підготовку майбутніх офіцерів.

За результатами проведених стрільб та іспитів можна впевнено сказати, що успіх минулого року, за підсумками якого Харківський інститут танкових військ було визнано кращим навчальним закладом в Сухопутних військах Збройних Сил України, не був випадковим, а став логічним підсумком цілеспрямованої та наполегливої діяльності командного та науково-педагогічного складу інституту, який докладає усіх зусиль до навчання та виховання висококваліфікованих офіцерів – танкістів, справжніх патріотів своєї Вітчизни.

Майор Олександр Власенко, заступник командира батальйону з гуманітарних питань.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет