О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Обирайте Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»!


[Ректор НТУ «ХПІ» Л.Л. Товажнянський]
#9 от 07.04.2006

Ректор НТУ «ХПІ» Л.Л. Товажнянський, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України.

Майбутній навчальний рік відкриває нову сторінку діяльності Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Він буде 121-м роком існування нашого, найстарішого на Сході України, технічного вузу. І саме цього року студенти-першокурсники почнуть вчитися за новими навчальними планами, узгодженими з загальноєвропейськими вимогами. Що це означає? Українська система вищої освіти інтегрується в європейський освітній простір, що відкриває перед студентами перспективу здобувати ще більш якісні знання, відповідати світовим стандартам вищої освіти, бути мобільними на сучасному ринку праці. При цьому університет згідно зі своїми правами автономії зберігає в змісті навчання глибоку фундаментальну підготовку.

Мені випала честь майже рік тому підписати в старішому в Європі Болонському університеті Велику Хартію Університетів, яка вимагає, щоб вищий навчальний заклад був «ідеальним місцем зустрічі викладачів, що здатні передавати свої знання і володіють необхідними засобами для їхнього удосконалювання за допомогою досліджень і інновацій, і студентів, що мають право, здатність і бажання збагатити свій розум цими знаннями».

На протязі своєї 120-літньої історії Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» був і залишається саме таким навчальним закладом. Сьогодні в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» 23 факультети, на яких навчається 26 тисяч студентів. В університеті є центр підготовки іноземних громадян, Міжгалузевий інститут післядипломної освіти, три науково-дослідних і проектно-конструкторських інститути видавничий центр, створюється науковий центр на зразок «Силіконової долини». До складу НТУ «ХПІ» також входять Гвардійський інститут танкових військ, Харківський верстатоінструментальний технікум та Полтавський технічний коледж.

В історії вузу такі визначні імена, як його перший директор В.Л. Кирпичов, засновники видатних наукових шкіл, такі, як академік М.М. Бекетов, професори П.П. Копняев, П.М. Мухачов, О.М. Ляпунов, Нобелівський лауреат Л.Д. Ландау та ін. Тисячі його вихованців стали видатними конструкторами, керівниками виробництва, політичними діячами і бізнесменами. Випускники Політеху багато в чому визначали і будуть визначати технічну політику на значній частині України.

Важливою для підготовки спеціалістів є діяльність наукових шкіл університету, таких, як з високовольтної імпульсної техніки, дослідження геокосмосу, фізичного матеріалознавства, різання матеріалів та різальних інструментів, інтегрованих технологій машинобудування, тепломасообміну та енергозберігаючих технологій, технології зв’язаного азоту, технічної електрохімії, автоматизації в технічних системах і багатьох інших, які з успіхом і великою ефективністю впроваджуються на підприємствах Харкова й усієї України. Вчені НТУ «ХПІ» співпрацюють за 25 міжнародними програмами з партнерами в таких країнах, як Росія, Німеччина, Польща, Китай, В’єтнам, США, Індія, Австрія, Швейцарія, Південна Корея, Литва та ін. Найновіші досягнення вчених університету впроваджуються в навчальних курсах, стають надбанням студентів, яких також залучають до проведення досліджень. Вчені університету щороку захищають понад 10 докторських дисертацій. В НТУ «ХПІ» успішно працює аспірантура, її випускники захищають в середньому 35–40 дисертацій на рік, поповнюють професорсько-викладацький склад університету.

Із року в рік студенти НТУ «ХПІ» перемагають на десятках всеукраїнських олімпіад з різних загальних та спеціальних дисциплін, підтверджуючи високий рівень підготовки в нашому університеті. З 2000 року в НТУ «ХПІ» створено 4 нових факультети – інформатики і управління, комп’ютерних і інформаційних технологій, доуніверситетського й дистанційного навчання, німецький технічний факультет. Відкрито 7 кафедр, таких, як педагогіка і психологія управління соціальними системами, міжкультурної комунікації та іноземної мови, історії науки і техніки, комп’ютерної математики і математичного моделювання, відео-, аудіо- і кінотехніки, ділової іноземної мови, автоматизації енергосистем. Ведеться підготовка з таких 24 нових спеціальностей, як енергетичний менеджмент, економіка підприємств, оподаткування, фінанси, гідроаеродинаміка, обладнання нафтових і газових промислів, автомобілі і автомобільне господарство, інформаційно-вимірювальні системи, технологія бродильних виробництв і виноробства, комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси та багато інших.

Щороку університет випускає майже 2 тисячі спеціалістів та близько 200 магістрів, більшість із останніх стають викладачами, аспірантами.

Завдяки функціонуванню нашої, університетської системи працевлаштування, діяльності Центру кар’єри НТУ «ХПІ», щороку наш вуз забезпечує понад 90 відсотків випускників престижною роботою за спеціальністю. Наших вихованців цінують і в Україні, і за її межами за високий рівень підготовки – фундаментальної, комп’ютерної, мовної. Отримати диплом НТУ «ХПІ» – значить бути конкурентноздатним на ринку праці.

Бажаючі стати його студентами вже другий рік будуть вступати за новими правилами. Центр незалежного тестування НТУ «ХПІ» оцінює знання вступників анонімно – методисти і експерти не знають автора роботи, не бачать його – лише результат.

Нові правила вступу забезпечили нам якісний прийом на перший курс у 2005 році і, сподіваємося, система тестування, вдосконалюючись, і надалі буде сприяти відбору найбільш достойних з числа абітурієнтів.

А на тих, кому пощастить стати студентами Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», чекають цікаві, насичені студентські роки. Роки пізнання нового, навчання у відомих професорів, участь у найсучасніших наукових дослідженнях, підготовка до самостійної творчої праці. І, звичайно ж, неповторне, романтичне студентське життя. Веселі факультетські вечори в Палаці студентів, участь у його творчих колективах, заняття фізкультурою та різними видами спорту за особистими уподобаннями в унікальному Палаці спорту. Щодо останнього, то ми по праву пишаємося високим рівнем розвитку спорту в університеті, видатними досягненнями кращих спортсменів – лише за 2005 рік на змаганнях світового, міжнародного та національного рівня політехніки здобули 74 золотих, 75 срібних та 28 бронзових медалей. Тричі (2001, 2003 і 2005 р. р.) НТУ «ХПІ» ставав переможцем у командному заліку Універсіад України. У Всесвітній Універсіаді – 2005 НТУ «ХПІ» був представлений 4 спортсменами. Бронзовий призер Олімпійських ігор у Афінах (2004 р.) лучник Олександр Сердюк став чемпіоном, баскетболіст Олексій Печеров здобув срібну медаль, а Андрій Твердоступ (легка атлетика) та Юлія Касьяненко (теквондо) посіли почесні п’яті місця в своїх спортивних дисциплінах. Отже, для здорового способу життя та розвитку спортивних досягнень в університеті створені всі умови.
Всебічному розвитку студентів сприяє й розгалужена соціальна інфраструктура. Університет має 12 гуртожитків більш як на 5000місць, у яких забезпечується 100-відсоткове поселення іногородніх студентів. Усіх студентів університету безкоштовно обслуговують лікарі 20-ї обласної студентської лікарні. Крім того, на території студентського містечка працюють центр первинної медико-санітарної допомоги, санаторій-профілакторій «Політехнік», за путівки до якого студенти сплачують лише 10 відсотків їх вартості. До їх послуг також два спортивно-оздоровчі табори в Криму та на Сіверському Дінці.

Випускники НТУ «ХПІ» створили свою Асоціацію, що об’єднала тисячі колишніх політехніків, які одержали диплом нашого університету в різні роки, та однаково люблять свою «Альма матер» і сьогодні всіляко сприяють її розвитку. Вам, шановні абітурієнти, залишається лише обрати Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», добре підготуватися до вступних випробувань, і тоді ви зможете стати студентами нашого прекрасного університету. а згодом – і його випускниками, висококваліфікованими спеціалістами, здатними побудувати власну успішну кар’єру, відбутися як успішні особистості та внести гідний вклад у розвиток України в ХХІ столітті.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет