Винахід року

[Л. Кулакова, інженер І категорії відділу НТІ і ПЛР]
#12 от 18.05.2004

Професор кафедри технології жирів Микола Петрович Іхно став переможцем Всеукраїнського конкурсу “Винахід року”.

Наприкінці квітня у Києві відбулося урочисте засідання з нагоди святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності. Під час засідання проходила церемонія нагородження переможців конкурсу “Винахід року-2003”. Микола Петрович Іхно одержав диплом переможця у номінації “Кращий винахід року - 2003 в галузі біотехнології та харчової промисловості” та сертифікат на право безоплатного користування послугами Інтернет-бірки промислової власності за винахід “Насіннєрушка - 2 ІХНО”. Унікальна конструкція насіннєрушки дозволяє суттєво - до 93 % підвищити кількість та якість насіння, що обрушується, та значно зменшити енерговитрати.

Професор М.П. Іхно є одним з провідних спеціалістів у нашій країні, Росії та Бєларусі в олійножировій галузі промисловості. Микола Петрович понад 20 років веде дослідження в напрямку одержання та використання безлушпинного ядра соняшника для виготовлення харчових продуктів. У колі його наукових інтересів як теоретичні дослідження нових технологій здобування і переробки жирів, так і практичні розробки, пов’язані із створенням спеціального технологічного обладнання.

Теоретичні та практичні дослідження Миколи Іхна відображені у 108 наукових роботах, із них 37 авторських свідоцтв і патентів, які впроваджуються і зараз.

Усі непересічні здобутки - результат копіткої праці, творчого натхнення, громадянської відповідальності.

Бажаємо, щоб винаходи професора М.П. Іхна й надалі знаходили визнання і широке застосування як у нашій державі, так і за її межами, що сприятиме подальшому економічному розвитку України.

Міцного Вам здоров’я, щастя, плідної діяльності на благо вітчизняної науки!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет