О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Підведено підсумки конкурсу магістерських дипломних робіт – 2005


[Професор В. Пильов, голова методкомісії з дипломного та курсового проектування]
#6 от 14.03.2006

В університеті проведено третій конкурс випускних кваліфікаційних робіт магістрів. Організатором конкурсу виступала науково-дослідна частина. До складу конкурсної комісії було залучено провідних викладачів з різних факультетів університету, співробітників науково-дослідної частини, навчального та методичного відділів НТУ «ХПІ». Склад комісії налічував 21 фахівця, 9 з яких є членами комісії з курсового та дипломного проектування Методичної ради університету.

Основні критерії для оцінки робіт, що подані на конкурс, були розглянуті на засіданнях комісії з курсового та дипломного проектування та конкурсної комісії, затверджені ректором. Професійний рівень і якість виконаних робіт оцінювалась шляхом урахування наступних критеріїв:

  • науково технічний рівень роботи;
  • використання обчислювальної техніки та сучасних комп’ютерних технологій;
  • економічна частина;
  • охорона праці та довкілля;
  • цивільна оборона;
  • повнота висвітлення результатів роботи в графічній частині;
  • чітка конкретизація особистого внеску в роботу та наявність посилань на використані літературні джерела, методики, програми;
  • подальший поглиблений розвиток теми бакалаврської роботи;
  • дотримання вимог стандартів вузу щодо виконання і оформлення дипломних робіт, дотримання вимог державних і міжнародних стандартів.

Загальна кількість балів – 130.

У конкурсі були представлені 63 випускних кваліфікаційних роботи магістрів (проти 48 робіт у 2004 році) з шістнадцяти факультетів університету. Усі факультети вибороли призові місця. При цьому комісія із задоволенням відзначає, що практично за усіма критеріями спостерігається суттєве удосконалення робіт.

Абсолютним переможцем конкурсу випускних кваліфікаційних робіт магістрів визнано А. Калініченка, студента групи Н-19, який отримав 123,5 балу (керівник роботи – проф. І.О. Слабун). До семи кращих магістрів університету, які отримали понад 100 балів, також увійшли: О. Скворчевський (МБ-29а), керівник – проф. П.М. Гладкий; О. Литвиненко (ІТ-39б), керівник – проф. Т.І. Печенко; О. Ємаєва (Н-39), керівник – доц. Л.П. Щукіна; С.Боровок (ЕМ-49), керівник – проф. Е.Г. Братута; Д. Бекназарян (ЕМ-49), керівник – проф. В.М. Кошельник; А. Рєпін (ІФ-29), керівник – проф. І.В. Кононенко. Усім цим студентам присуджено 1-е місце. (У 2004 році тільки 2 роботи перевищили межу 100 балів).

Вагомий результат мають роботи, за змістом яких опубліковано наукові статті та зроблено доповіді на конференціях.

Посилання на власні статті мають місце в 31 конкурсній роботі, в 13 з них подано по дві і більше публікацій. Слід відзначити, що в 2004 році власні статті мали місце в 20 конкурсних роботах. 22 роботи мають апробацію на конференціях. Оскільки щорічна Міжнародна конференція MicroCAD за строками добре співпадає з навчальними планами щодо виконання дипломних робіт магістрів, комісія вважає доцільним участь магістрів в роботі секцій цієї конференції, публікацію результатів своїх робіт за матеріалами конференції.

Уперше на конкурс подано 5 робіт, які є продовженням бакалаврських. Усі ці роботи стали призовими. Це вже згадані лідери: С. Боровок, Д. Бекназарян, А. Рєпін. Отримали друге місце: О. Ільїна (ЕМБ-49б), керівник – проф. Г.Г. Жемеров; Д. Мироненко (ІФ-49а), керівник – проф. Л.Г. Раскін.

На конкурс подано відомості за двома магістерськими роботами, що виконані на рівні патентів. Це роботи лідерів конкурсу А. Калініченка та О. Скворчевського.

За критерієм конкретизації особистого внеску та наявності посилань на використані джерела інформації максимальний бал мають 20 робіт проти 13 робіт у 2004 р. Практично відсутні зауваження у комісії з цього питання до факультетів І, ІФ, Е, МБ, МТ.

Високим у магістерських роботах є рівень використання обчислювальної техніки і сучасних комп’ютерних технологій. Як основний недолік, експерти визначають тут відсутність розроблених програм або фрагментів удосконалених програм у додатках.

За критерієм дотримання вимог стандартів щодо оформлення і виконання дипломних робіт найкращі показники, окрім лідерів, мають ст. гр. ЕМБ-49б О. Ільїна (2 місце, керівник – проф. Г.Г. Жемеров), ст. гр. АП-49б Д. Коваленко (3 місце, керівник – доц. Р.П. Мигущенко), ст. гр. ЕМ-19а О. Сущенко (3 місце, керівник – доц. В.Р. Татарінов). Середній показник дотримання стандартів щорічно збільшується на 2 бали. Комісія також відзначає високоякісну роботу відповідальних зі стандартизації на кафедрах. Це ст. викл. каф. вимірювально-інформаційної техніки Т.Г. Осіна; доц. каф. технології кераміки, вогнетривів, скла і емалей Ю.В. Пермяков; н. с. каф. промислової і біомедичної електроніки Л.Ф. Симонова; ст. н. с. каф. парогенераторобудування Т.А. Єсіпенко; ас. каф. гідропневмоавтоматики і гідроприводу І.П. Гречко.

У цілому комісія відзначає загальне загострення боротьби на конкурсі. Так середня щільність розміщення робіт 1–2 місць складає 0,8 балу, а щільність розміщення робіт студентів, що зайняли третє місце – 0,6.

Повний список призерів подано на сайті НТУ «ХПІ». Комісія щиро вітає переможців! З детальним аналізом результатів конкурсу можна ознайомитись в Методичному відділі університету.

Через місяць розпочинається завершальний етап підготовки магістрів випуску 2006-го року. Часу ще достатньо для аналізу виконаного, концентрації зусиль на головному, якісного оформлення робіт. Комісія усім магістрам випуску – 2006 бажає вдалого захисту робіт, участі в наступному конкурсі і перемог!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет