О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Напрямки підвищення якості менеджмент освіти в НТУ «ХПІ»


[П. Перерва, декан ЕК факультету, О. Гаврись, декан БФ факультету]
#3-4 от 14.02.2006

Сьогоднішні ринкові умови вимагають від вузів нового ставлення до якості підготовки студентів та наукових кадрів. Нещодавно такі словосполучення, як «Болонський процес», «європейська освіта» були відомі лише вузькому колу фахівців – науковцям. Та приєднання України до Болонської конвенції – вже історичний факт, і наступним кроком вищих навчальних закладів є забезпечення гідної конкурентоспроможної якості вітчизняної освіти.

Загальне управління якістю – це процес перетворення організації, націлений на якість, що ґрунтується на ідеї безперервного покращення всього, що ми робимо. Задля успіху справи необхідними умовами є участь всіх працівників, їх зацікавленість у змінах, робота в команді; єдина стратегія якості, що заснована на загальній місії та баченні; орієнтація на процес.

Минув час, коли системи якості застосовувалися лише на промислових підприємствах. Західні вузи, що успішно застосовують прийоми та методи управління якістю навчального процесу, досягли визначних успіхів навіть в умовах жорсткої конкуренції.

НТУ «ХПІ» – вуз із більше ніж віковою історією та традиціями. Нинішні реалії дозволять йому існувати і надалі лише за умови змін внутрішнього середовища і перегляду стратегії розвитку.

Першими факультетами, на яких заплановано втілення новітніх вимог та методик якості – економічний та бізнесу і фінансів. Для прийняття найбільш оптимальних рішень проводиться соціологічне дослідження, що дозволить отримати чітку картину сильних і слабких сторін менеджмент освіти в НТУ «ХПІ».

Наступні етапи – проведення самооцінки факультетів і створення Ради з якості, що об’єднає найбільш активних представників факультетів для визначення подальшої стратегії розвитку менеджмент освіти в університеті.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет